Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Μετεωρολογική βόμβα στην Ιταλία, "σκάει" στο Ιόνιο» - Ολική ανατροπή από τον Σάκη Αρναούτογλου!

«Εκρηκτική κυκλογένεση...»

20 Νοεμβρίου 2022 09:44
«Μετεωρολογική βόμβα στην Ιταλία,
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανακουφιστική για την Ελλάδα, άκρως ανησυχητική για την Ιταλία η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου. Όπως επισημαίνει την ερχόμενη Τρίτη (22/11) η Ιταλία θα βιώσει επικίνδυνα φαινόμενα με ανέμους ΝΔ και δυτικούς στη συνέχεια εντάσεως έως 11 μποφόρ, αλλά και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πρόκειται όπως εξηγεί για ένα χαμηλό βαρομετρικό στο οποίο θα σημειωθεί «γρήγορη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο κέντρο του, η οποία αν επιβεβαιωθεί από τα περισσότερα πλέον προγνωστικά μοντέλα, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί έστω και για μερικές ώρες, σε μια εκρηκτική κυκλογένεση ή αλλιώς μετεωρολογική βόμβα!!».

Δείτε επίσης: Ευθύ «κράξιμο» της Χριστίνας Σούζη για βροχές και καταιγίδες: «Μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα που...»

Κατά τον Σάκη Αρναούτογλου αυτό το φαινόμενο δεν θα επηρεάσει την χώρα μας στο βαθμό που αναμένεται να επηρεάσει την Ιταλία, ωστόσο, «την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα οι ριπές των νοτιάδων θα αγγίζουν πιθανότατα κατά τόπους τα 7-8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη τα 9 μποφόρ. Όμως θα υπάρξει βαθμιαία βελτίωση μέχρι και τις βραδινές αργά ώρες της Τετάρτης 23/11, από τα δυτικά προς τα ανατολικά!».

Αναρτηση Σακη Αρναουτογλου για μετεωορολογικη βομβα στην Ιταλια

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

Το βαρομετρικό χαμηλό SANTA CECILIA, αποτέλεσμα της αναμενόμενης εκρηκτικής κυκλογένεσης στήν κεντρική Μεσόγειο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ !!

Παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών δεν θα έχει μόνο η χώρα μας το επόμενο τετραήμερο αλλά και οι περισσότερες χώρες της Μεσογείου!! Το σημαντικότερο και το βαθύτερο όμως όλων των βαρομετρικών χαμηλών θα είναι το τελευταίο στη σειρα και για την Ιταλία αυτό με το όνομα SANTA CECILIA την Τρίτη 22 Νοεμβρίου (Αγία Σεσίλια, προστάτιδα των μουσικών και των τραγουδιστών) - όταν θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα διασχίσει την Ιταλία από το Τυρρηνικό μέχρι την Αδριατική. Θα έχει όμως κι ένα άλλο χαρακτηριστικό:

Την εντυπωσιακά γρήγορη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο κέντρο του, η οποία αν επιβεβαιωθεί από τα περισσότερα πλέον προγνωστικά μοντέλα, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί έστω και για μερικές ώρες, σε μια εκρηκτική κυκλογένεση ή αλλιώς μετεωρολογική βόμβα!!

Άνεμοι 110χλμ και απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Πρόκειται για έναν ανεπίσημο όρο ο οποίος περιγράφει ένα βαρομετρικό χαμηλό η πίεση του οποίου στο κέντρο του θα πρέπει να πέφτει πάνω από 17 mbar μεσα μόλις σε ένα 24ωρο (αυτό για το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής μας).

Στους πόλους, σύμφωνα με τους Sanders και Gyakum (καθηγητές του ΜΙΤ, οι οποίοι και ήταν αυτοί που εφήυραν τον όρο "μετεωρολογική βόμβα"), για να ονομαστεί ένα χαμηλό βαρομετρικό μετεωρολογική βόμβα θα πρέπει αυτό να βαθαίνει τουλάχιστον κατά 24mb σε 24 ώρες, .

Όλα αυτά κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Τρίτης, θα συνοδεύονται στην Ιταλική χερσόνησο από σφοδρούς αρχικά νότιους - νοτιοδυτικούς ανέμους οι οποίοι στη συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς με ριπές που θα ξεπερνούν ακόμη και τα 90-110km/h (11Μποφόρ) στα κεντρικά και τα νότια τμήματά της , ενώ πολύ πιθανή είναι επίσης και η απότομη άνοδος της στάθμης των νερών της θάλασσας (πλημμυρίδα) τόσο στη Βενετία όσο και στην Chioggia.

Ευτυχώς σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το σύστημα αυτό αναμένεται να περάσει αρκετά πιο εξασθενημένο πάνω από την Ελλάδα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, με τις ριπές των νοτιάδων να αγγίζουν παρ'ολαυτα πιθανότατα κατά τόπους τα 7-8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη τα 9 μποφόρ όμως θα υπάρξει βαθμιαία βελτίωση μέχρι και τις βραδινές αργά ώρες της Τετάρτης 23/11, από τα δυτικά προς τα ανατολικά!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share