Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 18/11: Η επέλαση της κακοκαιρίας έρχεται - Ισχυρή προειδοποίηση για φαινόμενα σε όλη την χώρα από Αρναούτογλου, Καλλιάνο, Μαρουσάκη, Αρνιακό και Σούζη

Η αρχή για ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο

18 Νοεμβρίου 2022 07:35
Καιρός σήμερα 18/11: Η επέλαση της κακοκαιρίας έρχεται - Ισχυρή προειδοποίηση για φαινόμενα σε όλη την χώρα από Αρναούτογλου, Καλλιάνο, Μαρουσάκη, Αρνιακό και Σούζη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Η Παρασκευή (18/11) σηματοδοτεί επί της ουσίας την επέλαση της κακοκαιρίας στην χώρα μας, με τα πιο έντονα φαινόμενα να αναμένονται ειδικά το Σαββατοκύριακο.

Για σήμερα και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην δυτική, στην ανατολική και στην νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Στην Εύβοια θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Η τάση μέχρι τέλη Νοέμβρη σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Σε μία περίοδο με αρκετές βροχές μπαίνει η Ελλάδα, με τον Σάκη Αρναούτογλου να δίνει τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού, αλλά και για την τάση μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

Βροχές θα έχουν οι περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας αύριο, Παρασκευή (18/11), ενώ και το Σάββατο (19/11) οι βροχές θα εντοπίζονται επίσης στη βόρεια χώρα, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο, σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε σχεδόν όλη την χώρα από την Κυριακή (20/11). Τα δυτικά θα δεχθούν αρκετές βροχές, ενώ στη συνέχεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

Τα βαρομετρικά χαμηλά που θα έρχονται από τα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα (21/11), ενώ νέα επιδείνωση θα υπάρξει από την Τρίτη (22/11).

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου, έδειξε σε χάρτες την θερμοκρασιακή τάση του καιρού έως τα τέλη Νοεμβρίου. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η περιοχή μας θα έχει μαλακό καιρό.

Βροχές παντού βλέπει ο Καλλιάνος

Τοπικές βροχές σε όλη τη χώρα αναμένονται την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Νεφώσεις που σε ορισμένες περιοχές θα δώσουν βροχοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως αναμένονται για την Παρασκευή, σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει το θερμόμετρο το μεσημέρι τους 20 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, 21 στη δυτική Ελλάδα, 22-24 στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά. Στους 20-22 βαθμούς Κελσίου οι μέγιστες στα νησιά του Αιγαίου και μέχρι 24 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία στη βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-6 στο Ιόνιο. 4-6 μποφόρ η έντασή τους και στο Αιγαίο.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με τοπική συννεφιά το πρωί και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-23 βαθμούς Κελσίου και θα πνέει νοτιοδυτικός άνεμος 3-5 τοπικά θα φτάσει και τα 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένη συννεφιά. Νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ θα δημιουργηθούν ομίχλες στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία από 11-19 βαθμούς και ο άνεμοι θα στραφούν γρήγορα σε νότιους, με ένταση 3-5 μποφόρ.

Τα κύματα κακοκαιρίας του Μαρουσάκη

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για τρία κύματα κακοκαιρίας, που χτυπούν από την Πέμπτη.

«Από αύριο λοιπόν και μέχρι την Κυριακή – Δευτέρα αναμένεται να μας επισκεφτούν 3 κύματα κακοκαιρίας. Η αρχή θα γίνει από αύριο όπου οι βροχές – καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν εξαπλωθεί στα 3/4 περίπου της επικράτειας αφήνοντας στην ουσία εκτός τα νοτιότερα θαλάσσια τμήματα. ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται η δυτική χώρα, ενώ το πέρασμα από τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό αν και γρήγορο δείχνει και αυτό να έχει τους κινδύνους του σε τοπικό επίπεδο. Προσοχή χρειάζεται και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα καταλήξει αυτό το πρώτο κύμα.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα εστιάζονται στο ανατολικό Αιγαίο με ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών – καταιγίδων να ξεκινά και πάλι προς το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Αυτό το κύμα μέσα στο Σάββατο θα απασχολήσει κυρίως τα δυτικά, σε δεύτερο βαθμό το ανατολικό Αιγαίο ενώ θα εμφανίσει τάσεις διάλυσης – εξασθένισης όταν έρθει αντιμέτωπο με την οροσειρά της Πίνδου.

Και πάμε στην Κυριακή όπου μια πολύ οργανωμένη και εκτεταμένη κακοκαιρία φαίνεται να απασχολεί το σύνολο της χώρας μας και από τα βορειοδυτικά όπου θα τα έχει όλα αν μπορεί να μας επιτραπεί η έκφραση, από πολύ ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους ακόμη και χιόνια σε βουνά. Μια κακοκαιρία που θα μας θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο που θα “ξεδιψάσει” από τη μια μεγάλες εκτάσεις που περιμένουν πως και πως τις βροχές, από την άλλη όμως πιθανόν να φέρει και προβλήματα», έγραψε στο Facebook του.

Μετεωρολογική «βόμβα» Τάσου Αρνιακού - «Αλλεπάλληλες κακοκαιρίες στη χώρα...»

Η μια κακοκαιρία μετά την άλλη από το Σαββατοκύριακο, εκτεταμένη τη Δευτέρα και με νέα κακοκαιρία από την Τρίτη (22/11). Ο Τάσος Αρνιακός είναι κατηγορηματικός.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 κάνει ξεκάθαρα λόγο για πλήρη αλλαγή της κυκλοφορίας των βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία -το ένα μετά το άλλο- θα έρχονται πλέον στην Ελλάδα και θα προκαλούν αλλεπάλληλες κακοκαιρίες.

Σαββατοκύριακο με υγρή επέλαση στη χώρα - Έδωσε το στίγμα η Χριστίνα Σούζη

Σε απόλυτη αρμονία με τις προβλέψεις των συναδέλφων της η Χριστίνα Σούζη, προειδοποιεί για κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα από αύριο (18/11) και θα κορυφωθεί την Κυριακή (20/11).

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δούμε επικράτηση βροχών και καταιγίδων στην ελληνική επικράτεια, με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη από πλευράς ανέμων και τη θερμοκρασία να παραμένει σε αρκετά υψηλά, για την εποχή, επίπεδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share