Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και χημικά έξω από το ΑΠΘ μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο

Ένταση στη συμπρωτεύουσα

17 Νοεμβρίου 2022 22:43
Έκρυθμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και χημικά έξω από το ΑΠΘ μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης (17/11)στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η ένταση ξεκίνησε όταν κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τους αστυνομικούς να «απαντούν» με κρότου – λάμψης αλλά και με τη χρήση χημικών…

Επιστρατεύτηκε-μάλιστα- και η «Αύρα» της Αστυνομίας, που έριξε νερό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Την ίδια ώρα επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και στην Πάτρα.

Πολυτεχνείο: Κοσμοσυρροή στη μεγάλη πορεία - Μικροεπεισόδια και 20 προσαγωγές

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και συμμετείχαν στη μεγαλειώδη πορεία, αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Στους δρόμους της συννεφιασμένης Αθήνας αντηχούσαν συνθήματα από πολίτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετείχαν στην πορεία.

πορεία πολυτεχνείο

Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Βασιλίσσης Σοφίας. Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι. Ταυτόχρονα, πάνω από τους διαδηλωτές πετούσε ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και φοιτητές έλεγαν συνθήματα όπως «φέρτε ελικόπτερα, φέρτε και το ΝΑΤΟ, με οργάνωση κι αγώνα θα 'ρθουν τα πάνω-κάτω» και «πουλήστε το ελικόπτερο που βλέπει την πορεία και κάντε τα λεφτά φοιτητική εστία».

Στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων φοιτητές τραγούδησαν το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου, ενώ έξω από την αμερικανική πρεσβεία διαδηλωτές τραγούδησαν το Bella Ciao. Επίσης η κεφαλή της πορείας μόλις έφτασε στο ύψος του Χίλτον τραγούδησε το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά».

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν το μεσημέρι της Πέμπτης και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και κατευθύνθηκαν με πορεία προς την Κλαυθμώνος για να συμμετέχουν με όλους όσους διαμαρτυρήθηκαν.

Νωρίτερα, στο κάτω μέρος της πλατείας Κλαυθμώνος, σημειώθηκαν επεισόδια όταν αντιεξουσιαστές έριξαν βόμβες μολότοφ κατά οχήματος της αστυνομίας. Αργότερα, αντιεξουσιαστές έριξαν ακόμα δύο μολότοφ κατά των ΜΑΤ στην Κλαυθμώνος, ενώ κάποιοι πέταξαν και βεγγαλικά. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στην Αθήνα έγιναν 20 προσαγωγές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share