Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καταγγελία παρενόχλησης "Παίδων": Τα παιδιά που φιλοξενούνται με εισαγγελική παραγγελία πρέπει να έχουν θέση μόνο σε προνοιακές δομές (video)

O Πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ μιλάει για το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης

17 Νοεμβρίου 2022 09:33
Καταγγελία παρενόχλησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο η υπόθεση για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στο Νοσοκομείο "Παίδων Αγλαϊα Κυριακού". Πιο αναλυτικά, ένα 7χρονο παιδί παραπονέθηκε στη μητέρα του ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από άλλον ανήλικο, 14 ετών, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή.

Δείτε επίσης τι έδειξε η νεκροψία για τον θάνατο του 6χρονου κοριτσιού στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Το βράδυ της Τρίτης ένας άντρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πατέρας του 7χρονου, προσπάθησε να μπει στο νοσοκομείο. Όταν ο φύλακας προσπάθησε να τον σταματήσει, τότε εκείνος του επιτέθηκε και εισέβαλε στο νοσοκομείο με τη βία, μπήκε στο θάλαμο όπου βρισκόταν ο 14χρονος και τον ξυλοκόπησε.

Ο άντρας, ο οποίος στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν νονός του 7χρονου, εξαφανίστηκε, ενώ έπειτα ένα κοριτσάκι 13 ετών ισχυρίστηκε ότι κι εκείνο έπεσε θύμα του 14χρονου.

Διάδρομοι και ζωγραφισμένοι τοίχοι στην παιδική πτέρυγα στο νοσοκομείο 'Παίδων Αγλαϊα Κυριακού'

Mιλώντας στο OPEN και στο ΜEGA το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, σημείωσε πως στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» φιλοξενούνται προσωρινά με εισαγγελική παραγγελία 37 παιδιά.

«Έχουμε αύξηση μετά τις καταγγελίες που έγιναν για τους βιασμούς της 12χρονης. Υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και κινούνται πιο γρήγορα οι μηχανισμοί. Όμως τα παιδιά αυτά δεν θα έπρεπε να είναι στα νοσοκομεία, γιατί αναστατώνουν τη λειτουργία του. Θα έπρεπε να πηγαίνουν σε προνοιακές μονάδες».

Συχνά στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναγκάζονται να βάλουν σε ράντζα παιδιά με σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γιαννάκος, τα παιδιά που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία λειτουργούν ως ομάδες και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Μισή δουλειά


Αυτές οι εισαγγελικές παραγγελίες είναι μόνον η μισή δουλειά. Ο εισαγγελέας στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο για να εξακριβωθεί η υγεία τους. Όπως δήλωσε, πριν από τρεις ημέρες, στις 14 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, στον Realfm 97,8, το νοσοκομείο, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις επικοινωνεί με τις κατάλληλες προνοιακές δομές, οι οποίες πρέπει να απορροφήσουν τα παιδιά και να τα φροντίσουν. Να φροντίσουν την ανάπτυξή τους, την μόρφωσή τους και την ψυχική τους υγεία, με στόχο την επανένταξη των παιδιών αυτών στην κοινωνία.

Ο τοίχος


Στο σημείο αυτό όμως τα νοσοκομεία βρίσκουν… τοίχο.

Οι προνοιακές δομές είναι είτε γεμάτες είτε κλειστές. Και είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Έτσι τα παιδιά μένουν στο νοσοκομείο, ενώ είναι υγιή. Κανείς δεν ασχολείται μαζί τους και αυτά δεν έχουν τι να κάνουν. Κατεβαίνουν στο προαύλιο των νοσοκομείων και προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, που έκανε τις δηλώσεις ο κ. Γιαννάκος, (14/11) ο Real FM επικοινώνησε με το γραφείο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για το θέμα. H απάντηση των συνεργατών της ήταν ότι θα εξετάσουν την υπόθεση και θα επιστρέψουν για ενημέρωση. Περιορίστηκαν μόνο να δηλώσουν ότι πρόκειται για θέμα ευθύνης του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι προνοιακές δομές και η μεταφορά των παιδιών σε αυτές είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είπε ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για δομές δύο διαφορετικών υπουργείων, υπάρχει και μία δυσκολία στην επικοινωνία.

Διάδρομοι και ζωγραφισμένοι τοίχοι στην παιδική πτέρυγα στο νοσοκομείο 'Παίδων Αγλαϊα Κυριακού'

Τα παιδιά


Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που έμειναν και χρόνια στα νοσοκομεία. Πρόκειται για παιδιά παραμελημένα, που εγκαταλείπονται, ή κακοποιούνται σωματικά, ψυχικά ή και σεξουαλικά. Που ζουν καταστάσεις βίας από γονείς πολλές φορές τοξικομανείς. Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, μετά από έκθεση που παίρνει από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, αν κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα παιδιά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δίνει εντολή να πάνε τα παιδιά στα νοσοκομεία για ψυχοσωματική εκτίμηση. Παλιά τα παιδιά ήταν λιγότερα. Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ήταν από τις αιτίες που συνέτειναν στο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στα νοσοκομεία. Ο κ. Γιαννάκος δήλωσε ότι την Παρασκευή στο Αγλαΐα Κυριακού φιλοξενούνταν 33 παιδιά, στο Αγία Σοφία 28 και στο Παίδων Πεντέλης 20. Και εξήγησε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μεταβαλλόμενοι γιατί σε μια εφημερία, μπορεί να έρθουν με εισαγγελική παραγγελία αρκετά παιδιά, αλλά στη συνέχεια μπορεί κάποια να φύγουν. Είναι όμως πολλά και τα νοσοκομεία δεν έχουν κλίνες. Στις εφημερίες συχνά αναγκάζονται να βάλουν ράντζα για τα παιδιά που χρειάζονται περίθαλψη.

Αύξηση των περιστατικών μετά τον Κολωνό

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος ο αριθμός αυτός έχει μεγαλώσει αρκετά το τελευταίο διάστημα «και εμείς εκτιμούμε ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο η αυξημένη κοινωνική ευαισθησία που υπάρχει πλέον μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό, αλλά και επειδή οι κοινωνικοί μηχανισμοί κινούνται πιο γρήγορα. Έτσι τα παιδιά μετά από κάθε κακοποίηση βρίσκονται με μία εισαγγελική παραγγελία στο χέρι, κι επειδή δεν υπάρχουν προνοιακές μονάδες, πηγαίνουν για εξέταση, για λίγες μέρες, στα νοσοκομεία Παίδων κι εκεί παραμένουν επί πολλούς μήνες. Τις περισσότερες φορές είναι υγιή τα παιδιά αυτά και το ξέρουμε. Κανονικά θα έπρεπε η εισαγγελική παραγγελία να είναι για μια προνοιακή μονάδα δημόσια, και μετά η προνοιακή μονάδα να φροντίσει να γίνουν οι εξετάσεις.» Ο μεγάλος χρόνος παραμονής των παιδιών αυτών στο ακατάλληλο περιβάλλον ενός νοσοκομείου, είναι και ο μεγάλος τους εχθρός.

Σεξουαλική παρενόχληση στο”Παίδων”: Παραβατική συμπεριφορά


Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα παιδιά με εισαγγελική παραγγελία, μένουν μήνες στα νοσοκομεία και εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά. «Γίνονται ομάδες εκεί τα παιδιά, κλέβουν, μεταφέρουν λοιμώξεις, ειδικά τώρα με την γρίπη. Πολλές φορές φεύγουν από το νοσοκομείο, κάνουν έκνομες πράξεις, η αστυνομία τα πιάνει και τα φέρνει πίσω. Μιλάμε για παιδιά 15 με 16 χρονών και οι πράξεις τους έχουν καμιά φορά σχέση και με τη γεννετήσια ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το πρόβλημα είναι ότι τα νοσοκομεία δεν είναι κατάλληλος χώρος για να έχουν κοινωνική φροντίδα τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται κατάλληλο προσωπικό, όπως κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Πρέπει να απασχολούνται δημιουργικά. Μένοντας όμως κλεισμένα στα νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργούν προβλήματα, παρενοχλούν άλλα παιδάκια, και συνοδούς. «Έτσι εμείς τα παίρνουμε από ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον και αντί να τα φτιάξουμε, θα τα παραδώσουμε στην κοινωνία χειρότερα», είπε ο κ. Γιαννάκος. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι παιδαγωγοί, δεν είναι ψυχολόγοι, δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί, για να προσφέρουν στα παιδιά εκπαίδευση, μάθηση, ψυχαγωγία, κατεύθυνση για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία κλπ.

Κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά η αρμοδιότητα τους είναι περιορισμένη και συγκεκριμένη. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα παιδιά να αποκτούν βίαιη συμπεριφορά κάνοντας την κατάσταση δύσκολη.

Τo αδιέξοδο


«Έχουμε λοιπόν σηκώσει ψηλά τον πήχη και καλά κάναμε σαν κοινωνία, γιατί όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να τύχουν της προστασίας του κράτους και της μέριμνας, αλλά πρέπει και κάπου να τα πάμε. Τα παιδιά μένουν στα νοσοκομεία, ουσιαστικά παραμελημένα εκεί, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα», είπε ο κ. Γιαννάκος. Στα νοσοκομεία τα παιδιά αυτά μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και μπορεί να πάθουν και οτιδήποτε. «Δυστυχώς τα παιδιά αυτά δεν φροντίζει η πολιτεία να έχουν ομαλή, κοινωνική επανένταξη. Επαναλαμβάνω τα παίρνουμε από ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, επειδή έχουν πάθει κάθε είδους κακοποίηση και δεν τους δίνουμε την φροντίδα που απαιτείται σε αυτή την περίπτωση. Και το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έδωσε εντολή για να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share