Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: Ξέσπασαν οι συγγενείς των θυμάτων στους χειριστές ελικοπτέρων - «Που ήσασταν εκείνη την ημέρα;» (Video)

Το αίτημα δικηγόρου που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων

16 Νοεμβρίου 2022 12:35
Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: Ξέσπασαν οι συγγενείς των θυμάτων στους χειριστές ελικοπτέρων - «Που ήσασταν εκείνη την ημέρα;» (Video)
(EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία δηλώσεων παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Παράλληλα, συγκλόνισε η Βαρβάρα Φύτρου που "έχασε" παιδιά και σύζυγο στο Μάτι.

Συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες όταν είδαν στη δικαστική αίθουσα στελέχη της πυροσβεστικής και χειριστές ελικοπτέρων, οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας: «Που ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς ένα ελικόπτερο είδαμε μόνο».

Άμεσα παρενέβη η πρόεδρος του τριμελούς πλημμελειοδικείου η οποία ζήτησε από όλους τους παράγοντες της δίκης να σεβαστούν τη διαδικασία: «Εδώ δεν ήρθατε για να βγάλετε ούτε τον πόνο ούτε την αγανάκτηση σας. Εδώ ήρθατε για να έχετε μία δίκαιη δίκη. Την αγανάκτηση σας θα την αφήσετε έξω από την πόρτα γιατί έτσι γίνονται οι δίκες, είναι σαν προσευχή».

Το αίτημα δικηγόρου που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων

Αλλαγή στη σειρά των μαρτύρων με πρώτους να κληθούν να καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες της πυροσβεστικής που ορίστηκαν από την εισαγγελία ζήτησε ο δικηγόρος, Βασίλης Ταουξής που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται στην 93η θέση στον κατάλογο μαρτύρων.

«Υπάρχουν μάρτυρες που δεν έχουν κλητευθεί από το δικαστήριο σας. Θα ζητήσουμε από το δικαστήριο σας να κλητευθούν μέσω του κ. εισαγγελέα στην επόμενη συνεδρίαση», τόνισε ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων, Βασίλης Καπερνάρος. Το Δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για τους βασικούς κατηγορούμενους αποτυπώνονται ως εξής οι ευθύνες:

  • Για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως συγκάλεσε το έκτακτο Σ.Ο.Π.Π., στις 20:30 το βράδυ και αφού η πυρκαγιά είχε πλέον αυτοκατασβεστεί. Ακόμη, δεν εισηγήθηκε έγκαιρα στο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Για τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ. Στέφανο Κολοκούρη, οι δικαστές σημειώνουν πως «δεν μερίμνησε να εκτελέσει άμεσα την εντολή, ώστε να βρεθεί τουλάχιστον στις 18.00 ή το ταχύτερο δυνατόν στον τόπο της πυρκαγιάς και να τεθεί επικεφαλής σε σχέδιο διάσωσης των πολιτών που κινδύνευαν, αλλά αντιθέτως παρέμεινε στην πυρκαγιά της Κινέττας μέχρι 19.59, ακολούθως μετέβη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Μαγούλα, αναχώρησε από εκεί μετά τις 20.30 και αφίχθη με μεγάλη καθυστέρηση στην περιοχή του συμβάντος στις 21.30».
  • Για τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, στο βούλευμα επισημαίνεται πως «δεν μερίμνησε για την πλήρη απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως τα φυλλοστρώματα, τα ξερά χόρτα, η ποώδης βλάστηση, τα φρύγανα καθώς και τα κείμενα ξερά κλαδιά κ.λπ., όπως και στην απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, (…), προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα σε μία πυρκαγιά…».
  • Για τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, αναφέρεται ότι δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε, για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τρία από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή.
  • Για τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, οι δικαστές σημειώνουν πως ενώ ήταν αρμόδιος για το συντονισμό και τη διαχείριση σε εθνικό επίπεδο των δράσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους, (…) ενώ γνώριζε ότι υπήρχε δείκτης επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής «δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης και έκτακτης ανάγκης και δεν αξιοποίησε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και συγκεκριμένα δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκής εναέρια επιτήρηση στην Αττική από τις πρώτες επικίνδυνες από άποψη πυρκαγιών ώρες (…) ούτε εκμεταλλεύτηκε επιχειρησιακά τη νεοσύστατη υπηρεσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, τα οποία μπορούν να κάνουν 24ωρη επιτήρηση, έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο Ε.Σ.Κ.Ε».
  • Για τον τότε Διοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε., Ιωάννη Φωστιέρη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «ενώ γνώριζε ότι η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Ισθμού ήταν έρπουσα σε θάμνους και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», ζήτησε το ελικόπτερο τύπου S-64 να φύγει από Νταού Πεντέλης και να κατευθυνθεί προς τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL.
  • Για τον ηλικιωμένο άνδρα που έκαψε τα χόρτα κοντά στο σπίτι του στο Νταού Πεντέλης και από εκεί ξεκίνησε η πυρκαγιά, αναφέρεται πως από αμέλεια τέσσερις με πέντε ώρες νωρίτερα είχε ανάψει φωτιά σε απερίφρακτο οικόπεδο που βρισκόταν δίπλα από την κατοικία του, προκειμένου να κάψει κλαδιά. «Εντούτοις δεν φρόντιζε, καίτι, μπορούσε να την κατασβήσει πλήρως και αποτελεσματικά, δηλαδή με επαρκή ποσότητα νερού και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα της καύσης, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, να φύγουν και να πυροδοτήσουν την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού ύψους, η δε κατά τα ως άνω προκληθείσα φωτιά έλαβε διαστάσεις σημαντικής έκτασης εξαπλώθηκε σε δύο μέτωπα που κατευθύνονταν σε κατοικημένους οικιστικούς ιστούς».
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share