Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός με Taxisnet και κωδικούς - Τί συνέβη και τί πρέπει να κάνετε

Σας αφορά!

14 Νοεμβρίου 2022 17:24
Συναγερμός με Taxisnet και κωδικούς - Τί συνέβη και τί πρέπει να κάνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε μετά από επίθεση χάκερ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιχείρησαν να «ρίξουν» 800 ιστότοπους.

Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις δέχτηκαν το πρωί της Παρασκευής τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επίκεντρο το TAXISnet, του οποίου η λειτουργία «μπλοκαρίστηκε» για πάνω από 48 ώρες!

Επρόκειτο για πρωτοφανή επίθεση τύπου DDoS, που σύμφωνα με έγκυρες πηγές προήλθε από την Ολλανδία και μέσω της οποίας οι άγνωστοι κυβερνοεγκληματίες επιχείρησαν να «ρίξουν» προσωρινά ή και να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία περίπου 800 ιστοτόπων του Δημοσίου.

Δείτε επίσης: ''Πέφτει'' η πλατφόρμα του Taxisnet: Πότε δεν θα είναι διαθέσιμη - Τι συνέβη;

Σημειωτέον, ότι με τη χρήση των κωδικών TAXISnet λειτουργούν πλέον εκατοντάδες υπηρεσίες του Gov.gr, όπως και οι πιστοποιήσεις (αυθεντικοποιήσεις) για υπηρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ταξισνετ ηλεκτρονικη πλατφορμα

Πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, ήταν να τεθεί νοκ άουτ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Οι γιατροί μόνο χειρόγραφα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν το Σαββατοκύριακο σε επείγοντα περιστατικά, ενώ τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις επείγουσες συνταγές.

Επίσης, ούτε και οι γιατροί των νοσοκομείων μπορούσαν να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς που προσέρχονταν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Κατά τις επιθέσεις DDoS, όπως εξηγούν στα ΝΕΑ αρμόδιοι τεχνικοί πληροφορικής, μια σειρά από bot ή botnet, κατακλύζουν μια τοποθεσία Web ή μια υπηρεσία με αιτήσεις HTTP, διακόπτoντας τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ κεντρικών υπολογιστών.

Ουσιαστικά, πολλοί υπολογιστές επιτίθενται σε έναν υπολογιστή σε συγκεκριμένο χρόνο (για κάποια λεπτά, ώρες ή ακόμα και ημέρες), αποκλείοντας τη χρήση του από τους νόμιμους χρήστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η υπηρεσία να καθυστερεί να ανταποκριθεί ή να διακόπτεται τελείως η λειτουργία της για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, είναι πιθανό οι εισβολείς να διεισδύσουν στη βάση δεδομένων των προσβαλλόμενων υπολογιστών -συστημάτων, αποκτώντας πρόσβαση σε κάθε είδους ευαίσθητες πληροφορίες. Δηλαδή, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες ασφαλείας και να στοχεύσουν οποιοδήποτε τελικό σημείο που είναι προσβάσιμο δημοσίως μέσω του Internet. Οι αποκαλούμενες και «επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας» (DDoS) μπορούν να διαρκέσουν ώρες ή ακόμα και ημέρες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share