Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Είστε ανάξιοι να δικάσετε, είστε ανθρωπάκια» - Έξω φρενών ο Γιάννης Λαγός ξεσπάει στην δικαστική αίθουσα

Τι ειπώθηκε μέσα στην δίκη;

14 Νοεμβρίου 2022 11:52
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Είστε ανάξιοι να δικάσετε, είστε ανθρωπάκια» - Έξω φρενών ο Γιάννης Λαγός ξεσπάει στην δικαστική αίθουσα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο δικάζει σε δεύτερο βαθμό την Χρυσή Αυγή, στην σημερινή συνεδρίαση δεν κατάφερε να κρατήσει ήπιους τόνους. Με ένσταση, ο Γιάννης Λαγός, για τους λίγους δικάσιμους του δικαστηρίου και με βροντερή διαμαρτυρία ξεκίνησε η δίκη.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες από προηγούμενες δίκες της Χρυσής Αυγής

Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτής με το που εκφωνήθηκε το όνομα του ζήτησε τον λόγο. Αν και η πρόεδρος του είπε να περιμένει να ολοκληρώσει τον κατάλογο των κατηγορουμένων, ο κ. Λαγός που δηλώνει κάθε φόρα «πολιτικός κρατούμενος» άρχισε να φωνάζει:

«Θέλω να διαμαρτυρηθώ. Δεν μπορεί να βάζετε τέσσερις δικάσιμους τον μήνα. Πότε θα τελειώσει αυτή η δίκη; Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση».

Διαμαρτυρία Γιάννη Λαγού
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η πρόεδρος του ζήτησε να περιμένει την εκφώνηση όλων των ονομάτων και όταν πλέον έλαβε τον λόγο ο Γιάννης Λαγός, έξαλλος άρχισε πάλι να διαμαρτύρεται για τις λίγες συνεδριάσεις. «Έχετε απαλλαχθεί από άλλα καθήκοντα και δίνετε τέσσερις δικάσιμους; Ντροπή σας. Θα εκτίσουμε δηλαδή επειδή είστε ανίκανοι;»

Όταν η πρόεδρος επιχείρησε να του μιλήσει, ο κρατούμενος ευρωβουλευτής ύψωσε ακόμη περισσότερο την φωνή του

Λαγός: Ντροπή σας.. Ανίκανοι! Βγάλτε και την απόφαση που σας έχουν πει.

Πρόεδρος (προς αστυνομικούς): Παρακαλώ βγάλτε τον κύριο έξω να ηρεμήσει

Λαγός (ενώ οδηγείται από αστυνομικούς προς την έξοδο): Είστε ανάξιοι να δικάσετε, είστε ανθρωπάκια. Δειλοί και ανάξιοι.

Αφού μεταφέρθηκε εκτός της αίθουσας ο Γιάννης Λαγός, η πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ Χρήστο Δεληγιάννη που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς συνήγορος κατηγορουμένων είχε ζητήσει να έρθει ο μάρτυρας προκειμένου να υποβάλλει ερωτήσεις. Ωστόσο, συνεργάτης της συνηγόρου σήμερα δήλωσε πως δεν θα υποβάλει τελικά ερωτήσεις.

Διαμαρτυρία Γιάννη Λαγού - Δίκη Χρυσής Αυγής
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρόεδρος: Κύριε Δεληγιάννη ζητάμε συγγνώμη που σας φέραμε και σήμερα. Μπορείτε να φύγετε. Συγγνώμη.

Στο βήμα του μάρτυρα κλήθηκε ο αδελφός του ιδιοκτήτη της καφετέριας Κοράλλι Δημοσθένης Δημητράτος.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας, ο Παύλος Φύσσας με την παρέα του πήγαν στην καφετέρια για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είπε επίσης πως στο καφέ βρισκόταν και ο κατηγορούμενος Ιωάννης Αγγος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση περίπου 3 μέτρων από το τραπέζι του μουσικού.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, εντός του μαγαζιού δεν αντιλήφθηκε να έγινε τίποτε περίεργο. Μετά την λήξη του αγώνα, όπως κατέθεσε, την ώρα που βγήκε να πετάξει τα σκουπίδια είδε τον Φύσσα, έναν ακόμη άνδρα και μία κοπέλα να βρίσκονται έξω από το μαγαζί. Απέναντι, είπε ο κ. Δημητράτος, είδε τέσσερις φιγούρες.

Σε ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως «τα παιδιά ήταν ανήσυχα» και πως «ένα από τα παιδιά μου είπε κάτι για «φασίστες στην γειτονιά μας».

Όπως είπε ο μάρτυρας ο ίδιος ζήτησε από τον θαμώνα της καφετέριας Δημήτρη Χατζησταμάτη (το πρόσωπο που φέρεται να έκανε μεσολάβηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έξω από την καφετέρια) να παραμείνει στον χώρο. Ταυτόχρονα είπε στα παιδιά να μην ανησυχούν γιατί "είναι εδώ ένας αστυνομικός".

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο ίδιος ,συνέχισε την δουλεία του εντός του καφέ, και πως ενώ είχαν ήδη καθαρίσει το μαγαζί και είχαν αρχίσει να σβήνουν τα φώτα ,άκουσε "ποδοβολητα, κάποιες μηχανές και αστυνομίες" χωρίς ωστόσο να θυμάται τι άκουσε πρώτα και τι μετά.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κατάθεση ιδιοκτήτη καφετέριας


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην κατάθεση του ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, Παναγιώτης Δημητράτος, αδελφός του προηγούμενου μάρτυρα, ο οποίος είπε πως κατά την διάρκεια του αγώνα δεν έγινε τίποτα μέσα στο μαγαζί του.

Λίγη ώρα μετά την μεταφορά του εκτός της αίθουσας, ο Γιάννης Λαγός ζήτησε μέσω αστυνομικού να επανέλθει. «Κυρία πρόεδρε ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι έχει ηρεμήσει. Μπορεί να μεταφερθεί στην αίθουσα;» είπε ο φρουρός, για να λάβει θετική απάντηση από Έδρας.

Στο δικαστήριο σήμερα παρακολουθεί τη διαδικασία στο πλάι της Μάγδας Φύσσα, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share