Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Καμπάνα» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Σε όλη την χώρα θα νιώσουμε να έρχεται...»

Η προειδοποίηση του μετεωρολόγου

12 Νοεμβρίου 2022 12:11
«Καμπάνα» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Σε όλη την χώρα θα νιώσουμε να έρχεται...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μας προειδοποιεί εκ νέου για τον καιρό και την επιδείνωση, που πλησιάζει, επισημαίνοντας τα φαινόμενα, που θα παρατηρηθούν σε όλη την χώρα.

Ο μετεωρολόγος, στην πρόγνωσή του για την εκπομπή «Τώρα Μαζί», μίλησε για μεταβολή σε αρκετές περιοχές, με πτώση της θερμοκρασίας έως τους 20 βαθμούς και τους ανέμους να φτάνουν και τα 8 μποφόρ, ενώ θα σημειωθούν σε πολλά σημεία βροχές, την ίδια στιγμή που οι κόντρες μεταξύ μετεωρολόγων... καλά κρατούν.

Καιρός σήμερα 12/11: Εικόνα... από χειμώνα με βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας - Η διαμάχη Αρναούτογλου-Καλλιάνου και η θέση Αρνιακού-Σούζη

Καιρός σήμερα: Μια εικόνα... από χειμώνα θα αποκτήσουμε σήμερα (12/11) και γενικά αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού στην χώρα θα υπάρξουν αρκετά φαινόμενα, που μάλιστα έχουν φέρει σε διαμάχη τους μετεωρολόγους.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο, στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο προβλέπονται βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και στην δυτική Πελοπόννησο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στο Ιόνιο σε 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 και μόνο στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και στα βόρεια, όπου είναι πιθανό πρόσκαιρα να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική και στην βόρεια Εύβοια πιθανώς μέχρι το μεσημέρι να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 4-5 μποφόρ, στα ανατολικά 5-6 μποφόρ και τοπικά στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα έως 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην δυτική Μακεδονία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 4 με 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ και στα δυτικά τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικών διευθύνσεων, 3 με 4 στα δυτικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 5 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Οι 10 περιοχές που θέλουν προσοχή για τον Αρναούτογλου

Την προσοχή μας σε δέκα περιοχές εφιστά ο Σάκης Αρναούτογλου καθώς ο καιρός αλλάζει το Σάββατο. Ειδικότερα, στους Δήμους Ζαγοράς Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου του Νομού Μαγνησίας, Ιστιαίας - Αιδηψού, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσάπων, της Εύβοιας χρειάζεται προσοχή καθώς το ισχυρό και πολύ βροχοφόρο ανατολικό ρεύμα για τις παραπάνω περιοχές ενδέχεται να δώσει αρκετά μεγάλα ύψη βροχής τα οποία με τη σειρά τους δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση της στάθμης μικρών ποταμών ή χειμάρρων και κατά τόπους απότομη συσσώρευση υδάτων!

Ειδικότερα, από το πρωί του Σαββάτου η ΝΑ Ελλάδα θα έχει αρκετό ήλιο, αλλά σε Θράκη και αν. Μακεδονία θα έχουμε αρκετή συννεφιά και χιονοπτώσεις στα βουνά. Ωστόσο, όσο τα σύννεφα θα φτάνουν προς τις Σποράδες και προς την Θεσσαλία θα έχουμε περισσότερες βροχές και στα δυτικά θα έχουμε νεφώσεις με κάποιες τοπικές μπόρες.

Από το μεσημέρι και μετά προσοχή χρειάζεται στο ΒΔ Αιγαίο με τις βροχές να έχουν και έντονο χαρακτήρα. Στην δυτική Πελοπόννησο επίσης θα έχουμε βροχές και το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά και ΒΔ. Επίσης στα βουνά οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στους 15 στα κεντρικά ηπειρωτικά και στα ορεινά ηπειρωτικά στους 9 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε συννεφιά και στα δυτικά και βόρεια θα έχουμε παροδική βροχή. Η θερμοκρασία από 13 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη σύννεφα από το πρωί επίσης και βροχές στα ανατολικά της πόλης και έως την Χαλκιδική. Το απόγευμα νέες βροχές με τα χιόνια στα βουνά να πυκνώνουν. Η θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς.

Την Κυριακή στα Επτάνησα θα έχουμε κάποιες βροχές και στην υπόλοιπη χώρα λίγες συννεφιές. Η θερμοκρασία στους 18 - 19 στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος στο Ιόνιο και η θερμοκρασία στους 17 βαθμούς.

Την Τρίτη μπόρες στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα δυτικά. Η θερμοκρασία στους 15-16 βαθμούς.

Από την Τετάρτη και μετά μπαίνουμε σε τροχιά αστάθειας με αρκετές βροχές στα βόρεια και ανατολικά. Η θερμοκρασία στους 17 - 18 βαθμούς.

Οι «αιχμές» του Καλλιάνου

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ μετεωρολόγων, με αφορμή την αλλαγή του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Σάκη Αρναούτογλου από τη μια να αναφέρεται σε ένα σπάνιο χαμηλό βαρομετρικό το οποίο δεν συναντάται συχνά και το οποίο θα χτυπήσει συγκεκριμένες περιοχές της χώρας κι από την άλλη ο Γιάννης Καλλιάνος να δίνει την δική του εκδοχή μιλώντας για υπερβολές.

Βεβαίως, ο τελευταίος, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στο όνομα του Σάκη Αρναούτογλου, αλλά τον… φωτογραφίζει.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ ξεκαθαρίζει:

«Επειδή απεχθάνομαι την υπερβολή και την παραπληροφόρηση για λόγους δημοσιότητας και προς την απόλυτη αποκατάσταση της καιρικής αλήθειας, έχω να σας αναφέρω τα εξής:
– ΟΧΙ δεν έρχεται ο χειμώνας αυτό το Σαββατοκύριακο.
– ΟΧΙ δεν θα χιονίσει στη Φλώρινα, στη Βυτίνα, στην Πάρνηθα, στο Καρπενήσι, στη Μακρινίτσα, στην Αράχωβα ή στα Ανώγεια.
– ΟΧΙ δεν θα υπάρξει κάποια ακραία μεταβολή του καιρού.
– ΟΧΙ δεν θα χρειαστείτε να κατεβάσετε τα χοντρά σας μπουφάν όσοι μένετε στα ημιπεδινά, στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.
– ΟΧΙ δεν θα συμβεί κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα.
– ΟΧΙ δεν θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές ακραίες σε ένταση βροχές
– ΟΧΙ δεν θα βγω ζωντανά μέσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για να ενημερώσω για κάποιο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Απλά: Έρχεται ένα συννεφιασμένο και βροχερό Σαββατοκύριακο (κυρίως για τα βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας), με όχι ακραίες σε ένταση βροχές για τις περισσότερες περιοχές. Ίσως δυνατές καταιγίδες να εκδηλωθούν κυρίως στις Σποράδες, στο Πήλιο, στην Εύβοια και αργά το βράδυ του Σαββάτου τοπικά στα Επτάνησα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση μόνο το Σάββατο κατά περίπου 4°C σε σχέση με σήμερα Παρασκευή. Την Κυριακή πάλι θα ανέβει. Τραγικό; Όχι! Να ντυθούμε χιονάνθρωποι; Όχι! Απίστευτο μέσα στο Νοέμβρη να υποχωρήσει ο υδράργυρος από τους 21-22°C στους 17-18°C, ε; Όχι!

Σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις…

Ναι, θα συμβεί κάτι φοβερό! Μέσα Νοεμβρίου και θα χιονίσει κυρίως το Σάββατο στα 1300-1400 μέτρα υψόμετρο στη Δυτική Μακεδονία! Δηλαδή θα χιονίσει 700 μέτρα υψηλότερα από τη Φλώρινα! Φοβερό; Όχι! Θα χιονίσει από τα 1500 μέτρα στη Θεσσαλία! Άρα 300 μέτρα πάνω από το υπερβολικά ορεινό Περτούλι! Συγκλονιστικό, ε; Όχι βέβαια!

Άρα λοιπόν θα χιονίσει για λίγο σε κάποια ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ της βόρειας Ελλάδας. Απίστευτο; Όχι, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί χιονίζει ακόμη και το Μάϊο πολλές φορές.

Θα έχει 7-8 μποφόρ Α-ΝΑ ανέμους στα Επτάνησα (κυρίως την Κυριακή), παράλογο, ε; Δεν έχει ξαναφυσήξει στα Επτάνησα, εκεί επικρατεί μόνο άπνοια και νηνεμία, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, εν κατακλείδι, απολαύστε σας παρακαλώ το Σαββατοκύριακο σας και ας είναι κατά τόπους βροχερό ή συννεφιασμένο…

Α, ξέχασα και το πιο σημαντικό! Στην Αττική τι θα γίνει με αυτή την “ασυνήθιστη κακοκαιρία” που έρχεται; Απαντώ : Τίποτα απολύτως! Ίσως βρέξει για λίγο τοπικά το Σάββατο (που θα επικρατήσει συννεφιά) στα βόρεια τμήματα. Θερμοκρασία το Σάββατο; Στους 17-18°C η μέγιστη στο κέντρο της πόλης. Και την Κυριακή στην Αττική τι θα γίνει; Λίγες τοπικές νεφώσεις, διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, καμία περίπτωση για τοπικές βροχές και θερμοκρασία στους 20-21°C.
Ιγκλού να πάρετε για την Αττική; Όχι!

Σας φιλώ, καλό Σαββατοκύριακο…».

Δραματική «στροφή» του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό: «Χαμηλό από τη Ρουμανία θα φέρει...»

Ξαφνική δραματική τροπή στο σκηνικό του καιρού, με βροχές και χιόνια στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επεσήμανε ο Τάσος Αρνιακός στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Χειμερινή είσοδος από την Χριστίνα Σούζη: «Μποφόρ από το Σάββατο...»

Για τις μεγάλες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες μίλησε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ η Χριστίνα Σούζη.

Η γνωστή μετεωρολόγος επεσήμανε πως θα έχουμε και «εισβολή» βοριάδων από το Σάββατο, γεγονός που θα ρίξει τη θερμοκρασία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share