Σάββατο, 01 Απριλίου 2023

Φυσικό αέριο: "Γκαζίδι" για τα 250 δισ. ευρώ - Ξεκινούν άμεσα έρευνες για υδρογονάνθρακες

«Παραγωγή από το 2030, αν οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία»

9 Νοεμβρίου 2022 11:46
Φυσικό αέριο:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη του προγράμματος εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη, προς τα οικόπεδα που καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα διεξαχθούν οι σεισμικές έρευνες κατευθύνεται το πλοίο «Sanco Swift», για το οποίο εκδόθηκε χθες Navtex.

«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές-, ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλωστε, σε παλαιότερες δηλώσεις (Σεπτέμβριος 2021) του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος είχε σημειώσει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουμε αποθέσεις φυσικού αερίου σημαντικής αξίας, που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ».

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil, η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής Τotal Energies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛ.ΠΕ.). Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα; Σύμφωνα με την Εθνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
  • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
  • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
  • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
  • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
  • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura», καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
  • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία στο ερευνητικό σκάφος ανεξάρτητων παρατηρητών της ΕΔΕΥΕΠ, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές αρχές, καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Πρώτη γεώτρηση το 2025

Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και προβλέπει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως 2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες, θα ακολουθήσουν η διαδικασία προσδιορισμού του, δηλαδή αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον είναι θετική, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ): «Παραγωγή από το 2030, αν οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία»

Η ανακοίνωση για το ξεκίνημα των ερευνών έλαβε σε γενικές γραμμές τη θετική ανταπόκριση από τους ειδικούς, πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζουν πως με την ενεργειακή κρίση να πλήττει εδώ και μήνες τη χώρα και όλη την Ευρώπη, ίσως να έπρεπε να γίνει και νωρίτερα για να «ανοιχτούν» καινούργιες δίοδοι και ευκαιρίες.

Ωστόσο, διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις, δεδομένου ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να προχωρήσει παρά τα όσα διαδραματίζονται στην ενεργειακή αγορά.

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας, «ξεκινάει η διενέργεια σεισμικών ερευνών, για να διερευνηθούν οι ειδικότερες περιοχές ενδιαφέροντος αλλά και των πιθανών γεωτρητικών στόχων. Η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων τοποθετείται χρονικά για το 2023-2024. Στη συνέχεια προβλέπεται να ακολουθήσουν τρισδιάστατες σεισμικές το 2025. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2026, ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2028. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2030 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία. Συνεπώς μεγάλη διαδρομή να διανυθεί. Που δείχνει πως καθυστερήσαμε πολύ και το παράθυρο στενεύει, καθώς η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα, για να αντιμετωπιστεί η υπαρξιακή απειλή της κλιματικής κρίσης».

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ

Τι προβλέπει η NAVTEX

Η Ελλάδα επισημοποιεί την έναρξη σεισμικών και υδρογραφικών ερευνών στα θαλασσοτεμάχια 4 και 5 δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και νοτιότερα της περιοχής της ελληνοϊταλικής οριοθέτησης ΑΟΖ, στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου.

Σε συνεργασία με τη Μάλτα, εκδόθηκε και συμπληρωματική NAVTEX, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις σχετικές έρευνες ενεργοποιήθηκε χθες ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου που εξέδωσε NAVTEX ισχύουσα από χθες και για ανοικτό χρονικό διάστημα για το ερευνητικό πλοίο «SANCO SWIFT» και το συνοδευτικό «ALEXANDΕR». Το πρώτο έχει ναυλωθεί από την κορυφαία στο χώρο ερευνών νορβηγική εταιρία PGS και ήδη απέπλευσε από την περιοχή «Καλοί Λιμένες Κρήτης» (παράλιος οικισμός του Δήμου Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου). Οι έρευνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι και 2-3 χρόνια, για να υπάρξει μία πλήρης εικόνα του βυθού της συγκεκριμένης και ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής (εκτασιακά).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share