Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απεργία 9/11: Ανατροπή στις ώρες λειτουργίας του Μετρό - «Χειρόφρενο» στα ταξί, πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα ΜΜΜ

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων

7 Νοεμβρίου 2022 22:34
Απεργία 9/11: Ανατροπή στις ώρες λειτουργίας του Μετρό - «Χειρόφρενο» στα ταξί, πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα ΜΜΜ
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απεργία: Άλλαξαν στο παρά πέντε οι ώρες που θα κινηθούν οι συρμοί του μετρό στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, το μετρό θα λειτουργήσει από τις 9:30 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της 24ης απεργιακής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ: Πώς θα το διαγράψετε ή θα το μειώσετε μέσω του gov.gr

Απεργία: Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο μετρό

Όπως ανακοίνωσε το σωματείο εργαζομένων στο μετρό ΣΕΛΜΑ:

«Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, προσδοκώντας ένα βήμα προς την διεκδίκηση ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας και ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης.

Προφανώς, μια απεργία, δεν είναι αρκετή για την ανατροπή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των εργαζομένων. Η ανεργία και η ανασφάλεια διευρύνονται καθώς ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού ζει πια, κάτω από τα όρια της φτώχιας. Χωρίς καμιά προοπτική μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, μπροστά στην ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις με επιδόματα ψίχουλα για τα καύσιμα και το «καλάθι της νοικοκυράς» πέραν της ομολογίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης, δεν αρκούν για τις ανάγκες των οικογενειών ούτε στο ελάχιστο.

Δεν προσδοκούμε ότι μια 24ωρη της ΓΣΕΕ θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα.

Δεν προσδοκούμε καμιά σωτηρία από κανέναν σωτήρα.

Βλέπουμε την απεργία σαν μια ευκαιρία Πανελλαδικής συνεννόησης και δράσης του εργατικού κινήματος για ένα σχέδιο πολιτικής και συνδικαλιστικής αφύπνισης της τάξης μας.

Σαν ένα βήμα προς τον συντονισμό των εργαζομένων για δράσεις για μια καθολική απάντηση που μας στερούν τη ζωή, που στερούν στα παιδιά μας το μέλλον τους».

Πώς θα κινηθούν Ηλεκτρικός και Τραμ στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει ότι συμμετέχει στην απεργία και οι ηλεκτροδηγοί του ΗΣΑΠ θα εργαστούν μεταξύ 9:00 π.μ έως 17:00 για τη μεταφορά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, το τραμ θα κάνει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 το πρωί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ:

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ συμμετέχει, μαζί με όλα τα Συνδικάτα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, στις 9 Νοέμβρη 2022, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, των φόρων, της λεηλασίας του εισοδήματος των εργαζόμενων προς όφελος των «ημέτερων» και των καρτέλ της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι συνέπειες από τα αλλεπάλληλα «κύματα» ακρίβειας στην ενέργεια, σε βασικά καταναλωτικά είδη, τον πληθωρισμό έχουν ήδη φανεί! Η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και το 29% του πληθυσμού βρίσκεται, ήδη, στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αυξάνει έμμεσους και άμεσους φόρους κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Για να «στρώσει το έδαφος» αυτής της ανάλγητης, ληστρικής πολιτικής η κυβέρνηση φρόντισε και έκανε μια σειρά νόμους, που στόχευαν να περιοριστούν ή και να καταργηθούν συνδικαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθεί, ουσιαστικά, το δικαίωμα στην απεργία, να καταστούν ανενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμοί εργασίας, να προχωρήσει το ξεπούλημα και ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και η ΣΤΑ.ΣΥ.

Ως εδώ όμως! Δεν αντέχουμε άλλο! Συμμετέχουμε, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 9 Νοέμβρη επειδή:

  • Δεν δεχόμαστε το «βαρύ χειμώνα» που μας προετοιμάζουν, γιατί απορρίπτουμε τη θρασύτητα λογική, που λένε, πως «όποιος δεν προσαρμοστεί θα πεθαίνει».
  • Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην ακρίβεια σε ενέργεια, είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Συμμετέχουμε, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 9 Νοέμβρη και διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό, πραγματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, διατήρηση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών, επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο» αναφέρει η ΣΤΑΣΥ.

Απεργία 9/11: «Χειρόφρενο» και στα ταξί

Το συνδικάτο ΣΑΤΑ αποφάσισε τη συμμετοχή των ταξί στην 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου.

Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί. Συγκεκριμένα άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6% .
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί.
  • Πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ (Μάρνη 17)
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023».

Απεργία 9/11: Τι ισχύει για τα λεωφορεία

Τα λεωφορεία της Αθήνας θα κάνουν στάσεις εργασίας την Τετάρτη και δεν θα κινούνται όλες τις ώρες της ημέρας, όπως και το μετρό και το τραμ.

Ειδικότερα, τραβούν χειρόφρενο από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Οι επιβάτες θα πρέπει να σημειώσουν πως τα λεωφορεία θα εξέλθουν από τα αμαξοστάσια από τις 8:30 ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται να γίνει τουλάχιστον μία ώρα αργότερα. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της στάσης εργασίας.

Εξαίρεση αποτελούν οι 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ, όπου τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.

Απεργία 9/11: Η συμμετοχή και της ΠΝΟ

Σε ότι αφορά την Π.Ν.Ο συμμετέχει στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 00:01 της Τετάρτης 9/11 έως τις 00:00 της Πέμπτης 10/11.

Απεργία 9/11: Η ώρα για τις πορείες και διαδηλώσεις

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων θα είναι στις 09:45 στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
  • Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.
  • Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share