Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 6/11: Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «EVA» - Προσοχή! Είναι δύσκολη η Κυριακή - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες (Video)

Τα πρώτα προβλήματα στην Αττική από την ολονύχτια καταιγίδα - Live η πορεία της κακοκαιρίας

6 Νοεμβρίου 2022 07:37
Καιρός σήμερα 6/11: Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «EVA» - Προσοχή! Είναι δύσκολη η Κυριακή - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 6/11: Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επέλαση της κακοκαιρίας «Eva» στη χώρα μας η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες με κεραυνούς. Παράλληλα, δείτε εδώ ένα σοκαριστικό βίντεο με υδροστρόβιλο που σχηματίστηκε στην Ηγουμενίτσα.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από χθες αργά το βράδυ του Σαββάτου έως και το απόγευμα της Κυριακής, στην περιοχή τους. Επιπλέον, το μήνυμα καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από αργά το βράδυ του Σαββάτου 5/11/2022 ως απόγευμα της Κυριακής 6/11/2022 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέσα στις επόμενε ώρες θα δεχθούν έντονες βροχοπτώσεις οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και τα νησιά του δυτικού Αιγαίου. Επικίνδυνες περιοχές για τις αμέσως επόμενε ώρες είναι το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, η δυτική, νότια και ανατολική Πελοποννήσος αλλά και η ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Μήνυμα μέσω του «112» εστάλη λίγα λεπτά μετά τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου (05-11-2022) στους κατοίκους της Χαλκίδας και της υπόλοιπης Εύβοιας, ενόψει της κακοκαιρίας με την ονομασία «EVA», η οποία αναμένεται να πλήξει και την Εύβοια με ισχυρές καταιγίδες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Σε δύο φάσεις η κακοκαιρία στην Αττική

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, χαρακτήρισε την Eva ως κακοκαιρία που θα εξελιχθεί στην Αττική σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι ήδη σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε πολύ νερό ενώ και το πρωί της Κυριακής αναμένεται να μην σταματήσει η βροχή στην Αττική.

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται μετά τις 14:00 της Κυριακής. Όπως υπογραμμίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Από τις 14:00 το μεσημέρι θα υπάρξουν περιοχές στην Αττική που θα ξεπεράσουμε τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα».

Τα πρώτα προβλήματα στην Αττική από την ολονύχτια καταιγίδα

Μέχρι στιγμής, η προσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για κοπές δένδρων, οι περισσότερες αφορούσαν το κέντρο της Αθήνας και οι υπόλοιπες σε Καλλιθέα, Σαλαμίνα, Κορωπί, Νίκαια, Ηλιούπολη και Διόνυσο. Επίσης, κεραυνός έπεσε τη νύχτα σε φοίνικα στο Χαϊδάρι με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά η οποία επεκτάθηκε σε τέντα. Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, που επρόκειτο να λειτουργήσουν την Κυριακή.

Εντονη βροχόπτωση σημειώνεται στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ υδροστρόβιλοι καταγράφηκαν στην Ηγουμενίτσα. Στη Γαρίτσα της Κέρκυρας λόγω των ισχυρών ανέμων, θαλαμηγός παρασύρθηκε και προσάραξε στο Λιμάνι.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο πριν απο τις 7 το απόγευμα στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αργά σήμερα το βράδυ έως και το απόγευμα αύριο, ενώ λίγο πριν τις 10 το βράδυ αντίστοιχο μήνυμα έλαβε και η Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Κυριακή σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου μέχρι το μεσημέρι, στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες από το πρωί, από την περιοχή Σάμου-Ικαρίας και νοτιότερα από το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα από νωρίς το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 18 με 20 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα νησιά.

Πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, μέχρι το απόγευμα τοπικά ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία. Στη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι το απόγευμα. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα στη δυτική Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από την περιοχή Σάμου-Ικαρίας και νοτιότερα από το μεσημέρι καθώς και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα, θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, μέχρι το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
  • Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενόψει της κακοκαιρίας

Διευρυμένη σύσκεψη για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και με την παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα. Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Εύβοιας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τις Αστυνομικές Αρχές να τεθούν, από τις επόμενες ώρες, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και να αντιμετωπιστούν τα όποια τυχόν προβλήματα ανακύψουν.

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και τα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα της Επικράτειας, ευρισκόμενα σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share