Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων «αδειάζει» τους ισχυρισμούς του

«Όλος ο κλάδος είναι σοκαρισμένος...»

4 Νοεμβρίου 2022 15:28
Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων «αδειάζει» τους ισχυρισμούς του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ίδια δικαιολογία που επικαλέστηκε αρχικά, σε ότι αφορά στα εκατοντάδες αρχεία σκληρού πορνογραφικού περιεχομένου, με αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10-12 ετών, που βρέθηκαν στην κατοχή του, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, βρίσκεται στις φυλακές της Τρίπολης, αφού κανείς δεν πείστηκε από τα λεγόμενά του.

Ακόμη και συνάδελφοί του, στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας τον «αδειάζουν», λέγοντας ότι θα μπορούσε να κάνει για τους κινδύνους του διαδικτύου με έναν πιο ασφαλή τρόπο. Μάλιστα του υποδεικνύουν αυτόν τον τρόπο, τον οποίο -μάλλον- αποκλείεται να μην ήξερε.

Σε θάλαμο με 19 ακόμη άτομα

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, επικαλέστηκε ως βασικό επιχείρημα για την αθωότητά του ότι «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης».

Όπως είπε ο 55χρονος, το νέο του βιβλίο θα είχε ως κεντρικό άξονα την «επικινδυνότητα του Διαδικτύου για την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».

Ωστόσο, αυτό, δεν έπεισε τον ανακριτή κανέναν και ο συγγραφέας οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή.

«Ο λόγος για τον οποίο, ο ίδιος είπε ότι εγώ ήθελα να έχω πρωτογενές υλικό για να μπορέσω να δω τις περιγραφές και να συμπληρώσω κάτι με καταγγελτικό πρόσημο. Για τον κ. Παπαθεοδώρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, δεν υπήρξε καμία υπόνοια ή νύξη ότι έχει εκδηλώσει ένα ύποπτο βλέμμα προς ανήλικο παιδί», είπε ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δικηγόρος του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας έχει τοποθετηθεί σε θάλαμο των φυλακών με ακόμη 19 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής έχει δεχθεί μόνο ένα επισκεπτήριο από τον πατέρα του, ενώ δεν έχει ζητήσει κάτι ιδιαίτερο από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Πώς τον εντόπισαν

Οι Αρχές κατά την έρευνα στο σπίτι του εντόπισαν, όπως προαναφέραμε, πάνω από 100 αρχεία σκληρού πορνογραφικού περιεχομένου, με αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10-12 ετών. Μάλιστα, όλα ξεκίνησαν όταν ειδικός σαρωτής -ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας- εντόπισε στο Διαδίκτυο τον συγγραφέα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που είχαν από το εξωτερικό.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποίησε για την έρευνά της το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Το εν λόγω εργαλείο «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο όταν τα «κατεβάζουν» οι χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών Aρχών, πραγματοποιήθηκε η έρευνα στο σπίτι του.

«Θα μπορούσε να κάνει την έρευνά του μ’ έναν πιο ασφαλή τρόπο»

«Όλος ο κλάδος είναι σοκαρισμένος. Θα ήθελα να είναι αλήθεια αυτό που λέει. Θα μπορούσε να κάνει την έρευνά του μ’ έναν πιο ασφαλή τρόπο, να βρεθεί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να πάρει πολλές ιστορίες», σχολίασε η συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, Μαρίνα Γιώτη, μιλώντας στο MEGA.

Ο ίδιος σε συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει κατά καιρούς, δήλωνε πως επικοινωνούσε μέσω social media ή τηλεφωνικά με μαθητές που ήθελαν να τον γνωρίσουν πιο προσωπικά.

Ο συγγραφέας συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και με τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, προφυλακίστηκε στις φυλακές Τριπόλεως.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share