Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία! Ωστόσο...»: Καιρική προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου!

Τι μας περιμένει τις επόμενες ώρες;

1 Νοεμβρίου 2022 13:03
«Θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία! Ωστόσο...»: Καιρική προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί ο Νοέμβριος να μπήκε για τα καλά ωστόσο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές για την περίοδο!

Ο Σάκης Αρναούτογλου, μέσα από την παρουσία του στην ΕΡΤ, ανέλυσε τα καιρικά φαινόμενα των ημερών και ξεκαθάρισε πως η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο, ωστόσο από την Παρασκευή θα υπάρξει μια ανατροπή και από το Σαββατοκύριακο θα έχουμε βροχές και καταιγίδες!

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα καιρικά αυτά φαινόμενα; Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στο παρακάτω βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Καιρός σήμερα 1/11: Συνεχίζεται η «άνοιξη» αλλά... από το Σαββατοκύριακο χειμώνας - Προειδοποίηση Αρναούτογλου, Μαρουσάκη και Καλλιάνου (Video)

Πολύ καλός θα είναι σήμερα (1/11) ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με βορειοδυτικούς ανέμους στα 4-6 μποφόρ στο Αιγαίο αλλα... από το Σαββατοκύριακο χειμώνας με τους μετεωρολόγους Σάκη Αρναούτογλου, Γιάννη Καλλιάνο και Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιούν για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, προειδοποιεί για τον Νοέμβριο η Χριστίνα Σούζη.

Σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα Τρίτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 25, στην Ήπειρο από 7 έως 25-26 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 6 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 26-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 11 έως 23 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου από την EMY

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα στα ανατολικά τις πρωινές ώρες βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Σάκης Αρναούτογλoυ: Χάρτες με τον καιρό για όλο τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για την Ελλάδα

Σάκης Αρναούτογλου μέσα σε ένα βίντεο από χάρτες, παρουσιάζει τα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ, ο οποίος στην τελευταία πρόγνωση έδωσε αλλαγή του σκηνικού με βροχές από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (5-6/11), εξηγεί τι δείχνουν αυτοί οι χρωματιστοί χάρτες, ενώ διευκρινίζει πως οι θερμοκρασίες αφορούν υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Στην ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει: «Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση για το μήνα Νοέμβρη. Μεγάλη η προκλήση και πολυήμερη δουλειά, αλλά είπα να δω κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η αναλογική μέθοδος στις απαιτήσεις των καιρών για μακροπρόθεση εκτίμηση!

Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της για το μήνα Νοέμβρη 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.
Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

Η ταλάντωση, δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση σκοπό έχει να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες «Geop 500hPa» είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης.

Γενικά, τα χαμηλά γ. ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών.

Πολύ πολύ γενικά οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν άστατο καιρό, οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ανάλογα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων.

Οι χάρτες με τίτλο Temperature a 850hpa χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις!

Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων».

Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Ήλιος θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα, με εξαίρεση τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 2 – 6 μποφόρ. Στην Αττική θα κυριαρχήσει ο ήλιος, με τη θερμοκρασία από 15 – 25 βαθμούς και τους ανέμους στα 3 – 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία από 12 – 23 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 3 μποφόρ. Την Τετάρτη ο καιρός θα κυλήσει σε παρόμοιο μοτίβο.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επιμένει η καλοκαιρία

Χωρίς αξιόλογες καιρικές διακυμάνσεις θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα στη χώρα μας. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share