Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από φιλόζωοους: Κλέινει το μοναδικό καταφύγιο ζώων στην χερσόνησο Ηράκλειου

Στο έλεος του Θεού μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων σε περίπτωση που γίνει έξωση στο καταφύγιο

31 Οκτωβρίου 2022 15:49
Επιστολή στον Πρωθυπουργό από φιλόζωοους: Κλέινει το μοναδικό καταφύγιο ζώων στην χερσόνησο Ηράκλειου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων που λειτουργεί στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, μετά από δικαστική απόφαση που προβλέπει διοικητική αποβολή του καταλύματος και απόδοση του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σείτε επίσης το συγλονιστικό βίντεο με το φίδι που μάχεται με λιοντάρι

Ο δήμος κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανένα κατάλυμα για τη φροντίδα και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Η Επιτροπή Αγώνα που μάχεται για το μη κλείσιμο του σωματείου με την επωνυμία “Κίνηση πολιτών για τη διάσωση των μικρών μας φίλων της περιοχής Γουβών”, σε διπλή παρέμβαση-αίτημά της τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο και το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, επισημαίνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Καταφύγιο ζώων Χερσόνησσος Ηρακλείου

Σύμφωνα με το neakriti.gr,συνοδεία 909 υπογραφών πολιτών, η Επιτροπή Αγώνα και οι υπογράφοντες φιλόζωοι πολίτες ζητούν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μην εκτελεστεί η απόφαση διοικητικής αποβολής και να συνεχίσει να λειτουργεί το καταφύγιο μέχρι ο Δήμος Χερσονήσου να δημιουργήσει, ως έχει τη νομική υποχρέωση, ένα δικό του δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Κταφύγιο ζώων Ηράκλειο

Έξωση καταφυγίου αδέσποτων ζώων: Η επιστολή στον πρωθυπουργό


«Κύριε πρωθυπουργέ, σας επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Χερσονήσου, για οικονομικούς κυρίως λόγους, αδυνατεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει ενδιαίτημα/καταφύγιο σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του Ν. 604/1977.

Τώρα σας γνωστοποιούμε ότι λόγω μιας καταγγελίας, που έγινε από ταπεινά κίνητρα σε βάρος του σωματείου μας, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο Ηράκλειο και διαβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, έγινε δικαστήριο που διέταξε την αποβολή του από το ως άνω τμήμα της αμερικανικής Βάσης Γουρνών που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μικρό τμήμα της έκτασης που χρησιμοποιεί το σωματείο μας για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα και δεν είναι εμπόδιο για την οποιαδήποτε αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

Κύριε πρωθυπουργέ, αιτούμαστε και σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στη Διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μη εκτελεστεί η ως άνω σε βάρος του σωματείου μας απόφαση, μέχρι να μπορέσει ο Δήμος Χερσονήσου να ιδρύσει και να λειτουργήσει δικό του ενδιαίτημα/καταφύγιο με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού προγράμματος “ΑΡΓΟΣ”, το οποίο με δική σας πρωτοβουλία ψηφίστηκε και έγινε νόμος από τη Βουλή».

Το κείμενο της επιστολής προς τον Δήμο Χερσονήσου


«Κύριε δήμαρχε, και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως είναι γνωστό, στην ίδρυση και τη λειτουργία μέχρι σήμερα του ως άνω καταφυγίου της προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει ουσιαστική συμμετοχή και ο Δήμος Χερσονήσου. Στο σημείο αυτό επικαλούμαστε και επισυνάπτονται η ιδιόγραφη με χρονολογία 9/9/2019 δήλωση-βεβαίωση του κ. Γεωργίου Νικολακάκη και τα με αριθμούς πρωτ. 16342/10.8.2015, 18263/8.9.2017 και 5884/25.6.2021 συμφωνητικά συνεργασίας του με την “Κίνηση πολιτών για τη διάσωση των μικρών μας φίλων της περιοχής Γουβών”.

Ήδη με την επισυναπτόμενη με αριθμ. πρωτ. 193/7.1.2019 γνωστοποίηση-αίτησή τους προς τον δήμαρχο Χερσονήσου, δέκα φιλόζωοι πολίτες του νομού Ηρακλείου είχαν ζητήσει από τον Ιωάννη Μαστοράκη να κάνει χρήση των διατάξεων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012. Δηλαδή να καταθέσει αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία και στο ΤΑΙΠΕΔ και να ζητήσει τη νόμιμη παραχώρηση της χρήσεως της έκτασης της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της περισυλλογής και της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής του Δήμου σας. Όμως αυτή η αίτησή τους δεν έγινε δεκτή. Τώρα όμως αυτή η ανάγκη για τη συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας του καταφυγίου καθίσταται πλέον επιτακτική.

Παρακαλείται λοιπόν ο κ. δήμαρχος με πρωτοβουλία του να φέρει την παρούσα γνωστοποίηση-αίτηση προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ως προς την εξασφάλιση της λειτουργίας του καταφυγίου εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, μέχρι να αποκτήσει, όπως έχει ζητηθεί και στην αίτηση των 909 πολιτών προς τον πρωθυπουργό, το δικό του ενδιαίτημα/καταφύγιο σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του Ν. 604/1977, Π.Δ. 463/1978», αναφέρεται σε επιστολή της Επιτροπής Αγώνα προς τον Δήμο Χερσονήσου και επισημαίνεται: «Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φαίνεται από τις επικαλούμενες και επισυναπτόμενες με ημερομηνίες 30/12/2020 και 1/8/2021 αναρτήσεις στο διαδίκτυο, δηλαδή να αποκτήσουν δικά τους ενδιαιτήματα/καταφύγια προστασίας των αδέσποτων στις περιοχές τους, προχώρησαν οι Δήμοι Ιεράπετρας και Χανίων.

Επίσης, και του Δήμου Ηρακλείου εντάχθηκε η πρότασή του στον “ΦιλόΔημο ΙΙ”, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Δυστυχώς, παρά το ότι θεσπίστηκαν οι Νόμοι 4039/2012 και 4830/2021, για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα αδέσποτα σκυλιά συνεχώς αυξάνονται.

Ευτυχώς λοιπόν που υφίσταται μέχρι σήμερα το καταφύγιο της “Κίνησης πολιτών για τη διάσωση των μικρών μας φίλων της περιοχής Γουβών” που βρίσκεται εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, και που διασώζει τα περισσότερα από τους ασυνείδητους εγκαταλειφθέντα ζώα συντροφιάς στην περιοχή του δήμου Χερσονήσου.

Κατόπιν των ως άνω εκτεθέντων, καλείστε διά αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου σας να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για να μην κλειστεί το ως άνω καταφύγιο».

Καταφύγιο ζώων Χερσόνησσος Ηρακλείου

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share