Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023

Αργία 28ης Οκτωβρίου: Πως διαμορφώνεται το ωράριο καταστημάτων - Ποια μαγαζιά και επιχειρήσεις λειτουργούν

Δώστε βάση!

26 Οκτωβρίου 2022 09:58
Αργία 28ης Οκτωβρίου: Πως διαμορφώνεται το ωράριο καταστημάτων - Ποια μαγαζιά και επιχειρήσεις λειτουργούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου όλα τα μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές. Αυτό σημαίνει ότι ένα 3ημερο απλώνεται μπροστά μας και ειδικότερα φέτος που η εθνική μας επέτειος απο προαιρετική μετατράπηκε σε υποχρεωτική αργία σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4808/2021. Με την ευκαιρία δείτε τι καιρό θα έχει την Παρασκευή για να οργανώσετε την ημέρα σας κατάλληλα.

Οι τράπεζες επίσης θα παραμείνουν κλειστές. Κάποια μαγαζιά και σούπερ μάρκετ ωστόσο θα λειτουργήσουν, όπως το OK Market, άλλα μίνι μάρκετ, αλλά και καταστήματα λιανεμπορίου ή επιχειρήσεις εστίασης σε κεντρικές περιοχές και άλλες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμειφθούν όπως τις Κυριακές με προσαύξηση ως εξής:

  • οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν
  • οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους


Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, υπενθυμίζεται ότι σε Ερμού, Μοναστηράκι και άλλες τουριστικές περιοχές, τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά κάθε Κυριακή, επομένως δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και σε αυτή την αργία.

Επίσης, για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο δεν είναι τριήμερο, αφού θα λειτουργήσουν κανονικά το Σάββατο 29 του μηνός.

Εθνική υποχρεωτική αργία η 28η Οκτωβρίου

Ποιες είναι οι υποχρεωτικές/επίσημες αργίες στην Ελλάδα

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι οι εξής:

  • η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • η 25η Μαρτίου
  • η Δευτέρα του Πάσχα
  • η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)
  • η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.
  • η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • η 28η Οκτωβρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share