Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Μητρώο κακοποιητών ανηλίκων: Η νέα ποινική διάταξη που συζητά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τι σκέφτεται να εφαρμόσει το σύστημα δικαιοσύνης της Ελλάδας μετά την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

24 Οκτωβρίου 2022 10:13
Μητρώο κακοποιητών ανηλίκων: Η νέα ποινική διάταξη που συζητά το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν την δημιουργία βάσεων για ένα ειδικό μητρώο για ανήλικους κακοποιητές. Το καινούργιο αυτό μητρώο θα απευθείνεται σε θέματα εργασίας και προστασία ευαίσθητων ομάδων από κατάδικους που επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια αδικήματα.

Μην χάσεις επίσης τα πιο ευχάριστα νέα για το σπιτικό του Νίκου Μάνεση

Ειδικό ποινικό μητρώο για πρόσωπα που υπήρξαν κακοποιητές ανηλίκων σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ως απάντηση στην σκληρή επικαιρότητα των ημερών σχετικά με τα όσα φρικιαστικά υπέστη το 12χρονο κοριτσάκι στον Κολωνό. Η πολιτική απάντηση που δίδεται από το αρμόδιο υπουργείο είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikastiko.gr, η επεξεργασία ενός σχεδίου για προσθήκη στο Ποινικό Μητρώο, μιας ειδικής κατηγορίας που θα αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

Το “ειδικό ποινικό μητρώο” θα τίθεται στη διάθεση, κατά βάσιν, εργοδοτών , που θέλουν να προσλάβουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έτσι θα μπορεί ο εργοδότης ο οποίος σκοπεύει να προσλάβει κάποιον, να γνωρίζει εάν έχει διαπράξει ένα τέτοιο αδίκημα αλλά βέβαια θα επαφίεται στη βούληση του η πρόσληψη καθώς η έκτιση ποινής δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα διαπραχθεί εκ νέου αδίκημα. Παρόλα αυτά αφενός η επανάληψη διάπραξης τέτοιων αδικημάτων είναι (αρκετά) συνήθης αφετέρου η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ιδιαίτερα όταν κάποιος πρόκειται να εργαστεί σε τομέα που σχετίζεται με παιδιά.

Το πλαίσιο

Ο κύριος Κωτσήρας στην ενημέρωση για το μητρώο κακοποιητών ανηλίκων


Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας «αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα για τα αδικήματα που σχετίζονται με ανηλίκους, είναι – με πρωτοβουλία της κυβέρνησης – το μέγιστο δυνατό που υπάρχει, και που προβλέπει η νομοθεσία, καθώς υπάρχει μία μόνο ποινή, αυτή της ισόβιας κάθειρξης. Επιπλέον, όλα τα αδικήματα σχετικά με την ανηλικότητα, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις εξετάζονται κατά προτεραιότητα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share