Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Παρέμβαση του ΕΣΡ για την τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης – Η επιστολή του Γιάννη Οικονόμου

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

21 Οκτωβρίου 2022 16:02
Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Παρέμβαση του ΕΣΡ για την τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης – Η επιστολή του Γιάννη Οικονόμου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρέμβαση για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στα Σεπόλια πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Η παρέμβαση αφορά την τηλεοπτική κάλυψη της φρικώδους υπόθεσης με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να τονίζει πως ερευνά «νομικά και ουσιαστικά αν διαπράχθηκαν και διαπράττονται αδικήματα εις βάρος των θυμάτων».

Δείτε επίσης: Αποκαλύψεις «φωτιά» από Όθωνα Παπαδόπουλο: «Με προσέγγισαν 7 άνδρες και είπαν πως συνομιλούσαν με τη 12χρονη»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Αθανάσιος Κουτρομάνος αναφέρεται ότι έχουν ήδη οριστεί εισηγητές που μελετούν νομικά αλλά και ουσιαστικά εάν διαπράχθηκαν αδικήματα ή και συνεχίζουν να διαπράττονται εις βάρος των θυμάτων. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη (10/10) με επιστολή του προς το ΕΣΡ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής για τον χειρισμό της υπόθεσης της 12χρονης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ:

Από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανακοινώνεται ότι, για τον τρόπο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητά του, και ιδίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρουσίασαν τα θέματα που σχετίζονται με εν εξελίξει ποινικές εκκρεμότητες για εγκλήματα (φερόμενα ως) διαπραχθέντα εις βάρος ανηλίκων, έχουν ορισθεί ήδη εισηγητές, που μελετούν τα θέματα νομικά και ουσιαστικά κυρίως δε αν διαπράχθηκαν ή συνεχίζουν να διαπράττονται (πρόσθετα διοικητικά) αδικήματα εις βάρος των θυμάτων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ.,

Αθανάσιος Κουτρομάνος».

Η επιστολή του Γιάννη Οικονόμου:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλοι κοινωνοί μιας ακραίας κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους. Τίθεται ζήτημα ηθικό αλλά και παραβίασης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την προστασία της νεότητας, όπως ιδίως προσδιορίζεται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, τον ν. 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το άρθρο 9 του ν. 4479/2021 με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το άρθρο 10 του π.δ. 77/2003 που αφορά τον κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών.

Κατόπιν αυτού θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την άμεση και κατά προτεραιότητα παρέμβαση του Συμβουλίου σας, βάσει της αρμοδιότητας που σας απονέμεται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, τον ν. 2863/2000 και τη λοιπή σχετική νομοθεσία.

Με εκτίμηση,

Οικονόμου Γιάννης

Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share