Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

“Ξήλωσαν” σπείρα που είχε θησαυρίσει από απάτες – Πάνω από 2 εκατομμύρια ο τζίρος

Εξαπατούσαν επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα

21 Οκτωβρίου 2022 11:08
“Ξήλωσαν” σπείρα που είχε θησαυρίσει από απάτες – Πάνω από 2 εκατομμύρια ο τζίρος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη επιχείρηση στην δυτική Αττική και συγκεκριμένα στα Μέγαρα πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής με στόχο την εξάρθρωση συμμορίας που έκανε ηλεκτρονικές απάτες.

Δείτε επίσης: Προσοχή μην «τσιμπήσετε» - Νέα απάτη με μήνυμα στο όνομα της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιχείρηση συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στόχος είναι μια συμμορία που εξαπατούσε επιχειρηματίες με τον τζίρο των απατεώνων να υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί για την υπόθεση επτά άτομα με την επιχείρηση να είναι σε εξέλιξη καθώς οι πληροφορίες μιλούν για απάτη σε βάρος περισσότερων από 260 επιχειρηματιών από τους οποίους αποσπούσαν στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών με χρήση πλαστών τιμολογίων και άλλων μέσων.

“Ξήλωσαν” σπείρα που είχε θησαυρίσει από απάτες – Πάνω από 2 εκατομμύρια ο τζίρος

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης αναμένεται αναλυτική ενημέρωση από την Αστυνομία.

Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Ηλεκτρονική απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Προσοχή στα sms

Νέα ηλεκτρονική απάτη με τη μέθοδο παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing) έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Δείτε επίσης: Πολλοί πιάστηκαν κορόιδα: Απάτη ολκής με νομίσματα Δραχμών που πωλούνται 5.000€

Η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ειδική οδηγία εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για τυχόν παραπλανητικά μηνύματα που αποσκοπούν στην υποκλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως οι επιτήδειοι αποστέλλουν μαζικά μηνύματα προς τους πολίτες, στα οποία ως αποστολέας εμφανίζεται κρατικός οργανισμός που δήθεν ενημερώνει για εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για επιστροφή φόρου.

Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Από την ΕΛ.ΑΣ επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται:

Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Ηλεκτρονική απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Προσοχή στα sms

- να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους ( links ),

- να μην απαντούν στα μηνύματα,

- να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ, καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share