Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βαρύς ο πέλεκυς» για παράβαση του Κ.Ο.Κ.: Πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων οδηγών!

Μεγάλη προσοχή!

16 Οκτωβρίου 2022 10:01
«Βαρύς ο πέλεκυς» για παράβαση του Κ.Ο.Κ.: Πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων οδηγών!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές φορές γνωρίζουμε ότι κάνουμε παρανομίες και τις παραβλέπουμε, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν το γνωρίζουμε και απλά παρανομούμε.

Δείτε επίσης: «Τούμπα» όλα με αφαίρεση πινακίδων και άδειας - Τι ισχύει με το δίπλωμα και τις αλυσίδες

Τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό με τα τσιγάρα που οι καπνιστές πετούν από το παράθυρο αντί να το τοποθετούν στο τασάκι του οχήματός τους. Δεν θέλει σκέψη για να καταλάβουμε πως ο δρόμος δεν είναι χωματερή αλλά ούτε και… τασάκι.

«Βαρύς ο πέλεκυς» για παράβαση του Κ.Ο.Κ.: Πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων οδηγών!

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΚΟΚ, θεωρείται παράβαση και τιμωρείται, όποιος πετάει από το όχημά του τσιγάρα που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ρύπανση. Η… τιμωρία δεν είναι χρηματική αλλά αφαιρούνται όλες οι άδειες (δίπλωμα κ.λπ.) για 60 ημέρες. Να σημειώσουμε πως το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι επιβάτες πετάουν υπολείμματα φαγητού από το παράθυρο.

newsauto.gr

Έχεις πλέον ψηφιακό δίπλωμα; Τί θα συμβεί στο gov.gr wallet αν στο πάρουν

Ποια είναι η διαδικασία που εκτελείται αν σας πάρει η αστυνομία το δίπλωμα οδήγησης λόγω παράβασης του ΚΟΚ. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ψηφιακά έγχαρτα δελτία ταυτότητας ή/και άδειας οδήγησης κρατούνται προσωρινά από κάποιον φορέα, πχ. επειδή κάποιος πραγματοποιεί τη στρατιωτική του θητεία ή από την Ελληνική Αστυνομία λόγω παραβίασης του ΚΟΚ.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον έχουμε ήδη εκδώσει ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή/και της άδειας οδήγησης και πρέπει να κρατηθεί το φυσικό έγγραφο προσωρινά, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, πραγματοποιείται αυτόματα η ανάκληση της ισχύος και του ψηφιακού.

Δείτε επίσης: Gov.gr Wallet: Πάνω από 700.000 πολίτες «κατέβασαν» την ταυτότητα και περισσότεροι από 550.000 το δίπλωμα στο κινητό - Ολόκληρη η διαδικασία (video)

Σε περίπτωση που δεν έχουμε εκδώσει ακόμη ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκδώσουμε ψηφιακό αντίγραφο έως ότου μας επιστραφεί το φυσικό έγγραφο.

Γενικά, μπορούμε να εκδώσουμε ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή ψηφιακή άδεια οδήγησης μόνο εφόσον το αντίστοιχο φυσικό έγγραφο είναι σε ισχύ και το έχουμε στην κατοχή μας.

Gov.gr Wallet: Τι κάνουμε αν χαθεί το κινητό

Μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Πολλές ερωτήσεις, όμως, προκύπτουν στον κόσμο, αφού πλέον θα είναι μέσα στο κινητό του το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα.

Τί γίνεται αν χάσω το κινητό μου

Μπορεί να ανακληθεί η ισχύς των ψηφιακών εγγράφων μέσα από την σχετική υπηρεσία του gov.gr, μόνο με τους κωδικούς του taxis. Αναλυτικότερα οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στο gov.gr και να ανακαλέσουν την ισχύ των ψηφιακών εγγράφων, με το QR code να ακυρώνεται άμεσα.

Τί γίνεται αν χάσω ή κλαπεί η φυσική ταυτότητα και το δίπλωμά μου

Δηλώνεται η απώλεια, όπως οφείλεται, και μέσω διαλειτουργικοτήτων γίνεται συστημικά η ανάκληση της ισχύος των ψηφιακών εγγράφων.

Τί γίνεται αν μου κρατηθεί η ταυτότητα ή το δίπλωμά μου (πχ. στρατιωτική θητεία, αφαίρεση διπλώματος λόγω παραβίασης ΚΟΚ)

Ανακαλείται η ισχύς του ψηφιακού εγγράφου, εάν έχει ήδη δημιουργηθεί, ή αφαιρείται η δυνατότητα έκδοσης από την στιγμή που ο φορέας ο οποίος κρατάει προσωρινά το έγγραφο το δηλώνει στο σύστημά του.

Πώς μου αφαιρούνται τα ψηφιακά και έγχαρτα έγγραφά μου

Εφόσον το άτομο που έκανε την παράβαση παρουσιάσει το ψηφιακό έγγραφο, αυτό καταχωρίζεται στο σύστημα του φορέα ο οποίος το αφαιρεί και αμέσως ανακαλείται. Εάν το άτομο δεν έχει το έγχαρτο έγγραφο μαζί του, θα πρέπει να το προσκομίσει στον φορέα βάσει των ισχυόντων κανονισμών (πχ. στην περίπτωση της άδειας οδήγησης, παρουσάση σε ΑΤ εντός τριών ημερών).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share