Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 15/10: «Διπλή» όψη του καιρού με βροχές, παγωνιά και... μετά ξαστεριά - Τι λένε Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης

Η εξέλιξη στις επόμενες μέρες

15 Οκτωβρίου 2022 07:25
Καιρός σήμερα 15/10: «Διπλή» όψη του καιρού με βροχές, παγωνιά και... μετά ξαστεριά - Τι λένε Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Ο καιρός μας παρουσιάζει για σήμερα (15/10) μια «διπλή» όψη, καθώς μπορεί σε αρκετές περιοχές η κακοκαιρία να συνεχίζεται, ωστόσο η βελτίωση θα είναι σαφής στην πορεία της ημέρας σε αρκετές περιοχές.

Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, αναμένονται το Σάββατο. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ισχυρά στις Κυκλάδες μέχρι το απόγευμα, στην Κρήτη και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 19 έως 21 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου, με την ένταση να κλιμακώνεται από την ΕΜΥ.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία τις πρωινές ώρες αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές και σταδιακή βελτίωση. Στη Θράκη νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες που τις πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και σταδιακά στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 5 με 6 και στα δυτικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 και στα δυτικά πιθανώς έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν ενώ στα Δωδεκάνησα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Βλέπει... μια ψύχρα στην ατμόσφαιρα ο Αρναούτογλου

Ισχυροί βοριάδες 7-8 μποφόρ, αστάθεια και φαινόμενα στα νότια και δυτικά της Ελλάδας το σκηνικό του καιρού το Σάββατο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου από το πρωί του Σαββάτου, στην Κρήτη τα φαινόμενα ίσως θα έχουν έντονα φαινόμενα, ενώ βροχές αναμένονται μπόρες σε Εύβοια Φθιώτιδα, Βοιωτία και τα βόρεια της Αττικής.

Από το μεσημέρι και μετά στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα εξασθενούν, αλλά στα ανατολικά και νότια της χώρας ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί.

Το βράδυ η όποια αστάθεια θα παραμείνει σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στο Αιγαίο 7- 8 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά της Κρήτης θα έχουμε νοτιά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 20 βαθμούς, στους 23 στο Ιόνιο και στους 21 στο Αιγαίο.

Στην Αττική θα έχουμε βροχές κυρίως στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία από 17 έως 20 βαθμούς το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη αρχικά παροδικά αυξημένη συννεφιά και η θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

Την Κυριακή θα έχουμε ηλιοφάνεια παντού και η όποια αστάθεια θα μετακινηθεί προς την Κύπρο. Η θερμοκρασία στους 21 βαθμούς στα κεντρικά.

Τη Δευτέρα επίσης ηλιοφάνεια παντού και κάποια αστάθεια στην Κρήτη με μπόρες στο ορεινό κομμάτι του νησιού. Η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Την Τρίτη στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα έχουμε κάποια φαινόμενα. Η θερμοκρασία στους 21 βαθμούς.

Την Τετάρτη φαινόμενα θα έχουμε μόνο σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία στους 24 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Πού εμφανίζεται βελτίωση για τον Καλλιάνο

Σήμερα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι εμφανή τα σημάδια βελτίωσης σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στα βόρεια και δυτικά, τα περισσότερα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει και θα επικρατήσει παροδικά αυξημένη συννεφιά. Μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά και Πελοπόννησο θα συνεχιστούν οι βροχές, αλλά γρήγορα θα σταματήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα βρέχει λίγο στη Θράκη. Ο βασικός κορμός των βροχοπτώσεων θα εντοπίζεται πλέον στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Αλλά όσο πλησιάζουμε προς το απόγευμα, οι βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά θα εξασθενούν. Όμως η κακοκαιρία φαίνεται να πλήττει με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μάλιστα στο νότιο Αιγαίο, οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι δεν θα αλλάξει σημαντικά. Θα πλησιάσει τους 22 στη βόρεια Ελλάδα, 23 στα δυτικά και 21 στα ανατολικά ηπειρωτικά. Οι μέγιστες στα νησιά του Αιγαίου θα κυμανθούν κοντά στους 21-24 βαθμούς Κελσίου, τοπικά 25 στη Ρόδο.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βόρειες διευθύνσεις. Στο Ιόνιο 4-5 το πρωί 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο θυελλώδεις βοριάδες με ένταση μέχρι 7-8 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπεται αυξημένη συννεφιά και τοπικές βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, με σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 16-21, αλλά θα φυσάει πολύ δυνατός βόρειος άνεμος 5-7 στον Ευβοϊκό και 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται το πρωί αυξημένες νεφώσεις, και βροχές στα νότια παραθαλάσσια της Χαλκιδικής. Από το μεσημέρι ο καιρός θα είναι αίθριος Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-21 , με βορειοδυτικό άνεμο 3-4 μποφόρ. Όμως σε περιοχές νότια της Χαλκιδικής θα πνέει ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος μέχρι 6-7 μποφόρ.

Προειδοποίηση για προβλήματα από Μαρουσάκη

Ανάρτηση για την κακοκαιρία έκανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιώντας για την κακοκαιρία που χτυπά την Ελλάδα από χθες και δίνοντας το στίγμα για το πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες.

«Με τις ισχυρές καταιγίδες να επιμένουν προς τα δυτικά και νότια, θα κυλήσει και το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέοι πυρήνες καταιγίδων αναμένεται να σχηματιστούν μέσα στο Ιόνιο που θα χτυπήσουν το κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, αλλά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα το κύριο μέτωπο της κακοκαιρίας που τώρα επηρεάζει τα νότια παράλια της Πελοποννήσου και που το συνοδεύουν καταιγιδοφόρα νέφη με θερμοκρασίες στις κορυφές αυτών κοντά στους -70°, αναμένεται να επηρεάσει προς το βράδυ και στη συνέχεια δυτικές Κυκλάδες και Κρήτη, ενώ μέσα στην ημέρα αύριο θα επηρεάσει και τα Δωδεκάνησα.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει πολύ υψηλή ετοιμότητα για τα δυτικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας μιας και η κακοκαιρία συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και είναι ικανή να προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share