Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023

Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Ηλεκτρονική απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Προσοχή στα sms

Τι να κάνετε εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης

12 Οκτωβρίου 2022 22:03
Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Ηλεκτρονική απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Προσοχή στα sms
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα ηλεκτρονική απάτη με τη μέθοδο παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing) έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Δείτε επίσης: Πολλοί πιάστηκαν κορόιδα: Απάτη ολκής με νομίσματα Δραχμών που πωλούνται 5.000€

Η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ειδική οδηγία εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για τυχόν παραπλανητικά μηνύματα που αποσκοπούν στην υποκλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως οι επιτήδειοι αποστέλλουν μαζικά μηνύματα προς τους πολίτες, στα οποία ως αποστολέας εμφανίζεται κρατικός οργανισμός που δήθεν ενημερώνει για εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για επιστροφή φόρου.

Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Από την ΕΛ.ΑΣ επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται:

Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Ηλεκτρονική απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Προσοχή στα sms

- να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους ( links ),

- να μην απαντούν στα μηνύματα,

- να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ, καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share