Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ανακάλυψη «βόμβα» με Δραχμές σε ελληνικές εκκλησίες!

Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει

8 Οκτωβρίου 2022 15:19
Ανακάλυψη «βόμβα» με Δραχμές σε ελληνικές εκκλησίες!
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κουμπιά και δραχμές υποστηρίζουν οι ιερείς ότι βρίσκουν μέσα στα παγκάρια, λόγω της οικονομικής στενότητας των πιστών. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί και οι δωρεές προς τις ενορίες.

«Βρίσκουμε δραχμές, νομίσματα άλλων κρατών, ακόμα και κουμπιά. Ο προσερχόμενος στο ναό για να αποφύγει τα αδιάκριτα βλέμματα των υπολοίπων, κάνει την κίνηση ότι ρίχνει κάτι έτσι ώστε να φανεί ότι δίνει κάτι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μέχρι και 60% μειώθηκαν τα έσοδα των εκκλησιών στη χώρα μας από το 2011. Σημειώνεται εδώ, πως το καθεστώς φορολόγησης του Κλήρου ως προς τις "χρηματικές ενισχύσεις", δεν έχει αλλάξει, και παραμένει αφορολόγητο (δεν αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ οι εισφορές χρηματικών ποσών στους ιερούς ναούς και μοναστήρια επ΄ευκαιρία προσκυνήματος ή τέλεσης μυστηρίων, υπό τύπο δωρεάς προς ενίσχυση του εκκλησιαστικού έργου).

ανακαλυψη-βομβα-με-δραχμεσ-σε-ελληνικεσ-εκκλησιεσ-8-10
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του έδωσαν μια ολόκληρη περιουσία: Τόσο αντιστοιχούν σε δραχμές και ευρώ τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες σχετικά με τον Ιησού Χριστό και την παρουσία του στη Γη, ήταν φυσικά η προδοσία του Ιούδα Ισκαριώτη, ο οποίος «κάρφωσε» το δάσκαλό του για 30 αργύρια στο ιερατείο, προτού αυτοκτονήσει κρεμάμενος από μια συκιά.

Πόσο θα στοίχιζαν σήμερα σε ευρώ, όμως, τα τριάκοντα αργύρια και πόσο θα αντιστοιχούσαν σε δραχμές; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές στο εν λόγω νόμισμα. Εντούτοις, έρευνες χρόνων έχουν καταδείξει - και μάλιστα με σχεδόν καθολική αποδοχή - ότι τα 30 αργύρια ήταν ασημένια σίκλα (σέκελ) και η αξία τους ήταν ίση με 120 δηνάρια.

Τα δε σίκλα αποτελούσαν ασημένια νομίσματα υψηλής καθαρότητας στο εν λόγω μέταλλο που κοβόταν στην Τύρο του σημερινού Λιβάνου και ακριβώς εξαιτίας αυτής της καθαρότητάς τους ήταν τα μόνα νομίσματα, μαζί με το μισό σίκλο, που γίνονταν αποδεκτά στον ναό του Σολομώντα ως φόρος την εποχή του Ιησού.

Τα ασημένια σίκλα άξιζαν 4 δηνάρια, τέσσερις φορές δηλαδή όσο εκτιμάτο ένα μεροκάματο τον 1ο αιώνα μ.Χ., ενώ με αυτό το ποσό μπορούσε κάποιος να αγοράσει κατά προσέγγιση μισό λίτρο φτηνό κρασί και ένα λίτρο λάδι ελιάς, καθώς επίσης δύο φρατζόλες ψωμί και έναν χιτώνα.

Ένα σίκλο είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι, σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα, και η σημερινή αξία του θα υπολογιζόταν από 400 έως 500 δολάρια με βάση την ισοτιμία του με το δηνάριο.

Επομένως, και πάντα κατά προσέγγιση, τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για να προδώσει τον Χριστό θα είχαν σημερινή αξία περίπου 12.000 δολαρίων ή 15.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι σε δραχμές θα στοίχιζαν πάνω από 5.100.000, με βάση την ισοτομία που ισχύει με το ευρώ. Αναλογικά, με τριάκοντα αργύρια εκείνη την εποχή μπορούσε κάποιος να αγοράσει έναν καλό δούλο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share