Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τραγικός απολογισμός σε Λέσβο και Κύθηρα - Πάνω από 20 νεκροί

Αγωνία για τους αγνοούμενους μετανάστες

6 Οκτωβρίου 2022 18:07
Τραγικός απολογισμός σε Λέσβο και Κύθηρα - Πάνω από 20 νεκροί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές είναι οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί τις τελευταίες ώρες σε Λέσβο και Κύθηρα, όπου σημειώθηκαν ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες. Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για δεκάδες ανθρώπους, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί.

Ο απολογισμός από τα δύο ναυάγια ξεπερνά τους 20 νεκρούς, ωστόσο, ο ακριβής αριθμός θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες που διεξάγονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ένα 15χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του στη Λέσβο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στη Λέσβο ανασύρθηκε μία σορός άνδρα από ομάδα δυτών της Frontex, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 18 -16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι. Το αγόρι ήταν 15 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες του stonisi.gr.

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για τους αγνοούμενους, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ξεκάθαρος μέχρι στιγμής.

15 άτομα βρέθηκαν σε βουνό - Ισχυρίζονται πως επέβαιναν στην ίδια βάρκα

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο, έχουν διασωθεί επίσημα 10 γυναίκες ενώ διερευνάται ο ισχυρισμός 15 ατόμων (11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες) που λένε ότι επέβαιναν στη βάρκα. Οι αρμόδιες Αρχές εξετάζουν εάν όσα υποστηρίζουν είναι ορθά ή εάν πρόκειται για ανθρώπους που έφτασαν στο νησί με άλλο σκάφος.

Τα συνολικά 15 άτομα εντοπίστηκαν στις 13:00 από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις Αρχές. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, βγήκαν στην ακτή όταν η βάρκα τους ναυάγησε και φοβούμενοι κρύφτηκαν στα γύρω βουνά.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα είχε γίνει γνωστό πως μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου της Λέσβου είναι νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής (πιθανότατα από τη Σομαλία).

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί της Τουρκίας, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στα Κύθηρα - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Τα πτώματα τουλάχιστον τεσσάρων μεταναστών εθεάθησαν ανάμεσα σε συντρίμμια από το σκάφος που ναυάγησε στα Κύθηρα, κάτω από βράχους. Οι θάνατοι θα καταγραφούν επίσημα όταν ανασυρθούν οι σοροί, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, σε φωτογραφίες - «γροθιά» στο στομάχι, που δημοσιεύει το Associated Press, φαίνονται τα πτώματα ανθρώπων στα ελληνικά νερά.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι 80 άνθρωποι, από το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν διασωθεί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμη 11 που πιστεύεται ότι αγνοούνται, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Βλέπαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στα βράχια για να σωθούν»

«Όλοι οι κάτοικοι εδώ κατέβηκαν στο λιμάνι για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν», δήλωσε η Μάρθα Σταθάκη, κάτοικος της περιοχής.

«Βλέπαμε το σκάφος να χτυπάει στα βράχια και τους ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στα βράχια για να προσπαθήσουν να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα», συμπληρώνει η αυτόπτης μάρτυρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share