Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ανατροπή με τα διόδια στην Αττική Οδό - Μεγάλη αλλαγή στις τιμές

Όσα νέα έρχονται πλέον για τους οδηγούς

5 Οκτωβρίου 2022 14:20
Ανατροπή με τα διόδια στην Αττική Οδό - Μεγάλη αλλαγή στις τιμές
Πηγή φωτογραφίας: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης για τα διόδια στην Αττική Οδό έχει προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Δημήτρης Πολίτης, το νέο μοντέλο προβλέπει η χρώση στα διόδια να διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα χρήσης του άξονα. Με απλά λόγια, όταν η κυκλοφορία είναι αυξημένη, τα διόδια θα είναι ακριβότερα.

Σκοπός είναι αυτό να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου στην Αττική Οδό. Την τελική απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική στα διόδια θα λάβει το υπουργείο Υποδομών.

Η αλλαγή αυτή θα προκύψει, εφόσον εφαρμοστεί, με τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όπως είπε ο κ. Πολίτης, τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στα οκτώ υποψήφια σχήματα το σχέδιο της νέας σύμβασης παραχώρησης και έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 εκτιμάται θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των οικονομικών προσφορών.

αττικη-οδοσ-διοδια-αλλαγεσ-τιμεσ-5-10
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Η αλλαγή στην πληρωμή και το πρόστιμο σοκ!

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα ανασφάλιστα οχήματα και οι εικονικές ακινησίες αυτοκίνητων.

Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να μπορούν να τα κυκλοφορήσουν νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο «μαμούθ» 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΑΑΔΕ σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου - Πόσα χρόνια διαπίστωσαν πως δεν έκοβε αποδείξεις

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ διενεργεί ελέγχους τόσο για το τρέχον έτος όσο και για τα προηγούμενα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ανασφάλιστα οχήματα και εικονικές ακινησίες αυτοκίνητων. Στην περίπτωση που εξακριβωθούν αυτά, οι ιδιοκτήτες – εκτός από τα πρόστιμα – δεν θα μπορούν να κάνουν μεταβίβαση του οχήματος.

Μέχρι τώρα, οι ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν τη δυνατότητα να προχωρούν την Άνοιξη σε μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας προκειμένου μπορέσουν να θέσουν σε κυκλοφορία το όχημα τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πληρώντας τέλη για τους μήνες που τα χρειάζονται.

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η μονιμοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου ή τουλάχιστον, η ενεργοποίηση του να γίνεται νωρίτερα από τον Απρίλιο, όπως συμβαίνει έως τώρα.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για την άρση ακινησίας (τα τελευταία δύο χρόνια η κατάθεση των πινακίδων γίνεται ψηφιακά) χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.α..

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share