Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ανατροπή με την αλλαγή ώρας: Γυρνάμε ή όχι μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας και πότε;

Σας αφορά!

5 Οκτωβρίου 2022 09:42
Ανατροπή με την αλλαγή ώρας: Γυρνάμε ή όχι μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας και πότε;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις 30 Οκτωβρίου αλλάζει και πάλι η ώρα, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος του καλοκαιριού και την έλευση του χειμώνα. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου στις 04:00 θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω για να δείχνουν 03:00.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε πρώτη φορά από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916 με στόχο την εκμετάλλευση του φωτός του ήλιου για την εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916.

Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλη τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Όμως λόγω της έντονης δυσαρέσκειας του κόσμου, το μέτρο καταργήθηκε.

Ανατροπή με την αλλαγή ώρας: Γυρνάμε ή όχι μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας και πότε;

Στην Ευρώπη το μέτρο υιοθετήθηκε στη δεκαετία του 1970 από μεγάλο μέρος των κρατών της συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Τα τελευταία χρόνια έντονη συζήτηση έγινε στην ΕΕ για την κατάργηση της αλλαγής ώρας, ωστόσο κατέληξε σε αδιέξοδο λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πότε θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας

Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο της αλλαγής ώρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share