Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (3/10)

Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας!

3 Οκτωβρίου 2022 07:06
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (3/10)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι κεντρικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για σήμερα, Δευτέρα 3/10! Tο Athensmagazine.gr σας φέρνει καθημερινά στο φως τα θέματα της ειδησεογραφίας, όπως αναδεικνύονται στον Ελληνικό Τύπο, μέσα από την εκπομπή του Mea, «Κοινωνία Ώρα Mega». Την ίδια στιγμή, «φωτιά» αποκαλύψεων στην Πολυτεχνειούπολη, καθώς καλούσαν κακοποιούς από την Αλβανία να μείνουν στις εστίες.

«Έρχεται» νέο «Εξοικονομώ»: Επιδότηση και για αλλαγή κουφωμάτων - Τι θα καλύπτει

Νέες ευκαιρίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού με κρατικές επιδοτήσεις ανοίγονται με τα προγράμματα που αναμένεται να ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα για χιλιάδες νοικοκυριά. Αλλαγή κουφωμάτων, θερμοσίφωνων - ηλιακών καθώς και πλήρη ανακαίνιση μπάνιου θα είναι μερικές από τις επιλογές που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Τριπλή» ανακούφιση για χιλιάδες Έλληνες: Το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και η παρέμβαση για το επίδομα θέρμανσης που... έρχεται διπλό

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τα κλιματικά δεδομένα της χώρας και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις επιταγές των καιρών: ανάγκες πολιτών, κλιματική αλλαγή, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες κλπ.

Στις επιλογές που θα έχουν πλέον οι πολίτες θα είναι και η αλλαγή-αντικατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα, μέσω κρατικής επιδότησης, στο μοντέλο του προγράμματος, «Αλλάζω Συσκευή», το οποίο είχε «τρέξει» πριν από μερικούς μήνες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει στόχο την αντικατάσταση παλαιών με νέους σύγχρονους ηλιακούς με κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τους ηλιακούς, αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος του έτους, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εξοικονόμηση 20%. Η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ανακαίνιση μπάνιου στο νέο «Εξοικονομώ»

Στο νέο διευρυμένο και εξελιγμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα εντάσσεται πλέον και η επιλογή «Ανακαινίζω» με το τελευταίο να προσφέρει εκτός από κρατική επιδότηση για την ενεργειακή θωράκιση και χρήματα για την ανακαίνιση μπάνιου.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους έως 39 ετών να χρηματοδοτήσουν μέχρι και την αλλαγή στα πλακάκια του σπιτιού τους.

Τι καλύπτει το πρόγραμμα

«Έρχεται» νέο «Εξοικονομώ»: Επιδότηση και για αλλαγή κουφωμάτων - Τι θα καλύπτει

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις του νέου προγράμματος έχει κοινή βάση με το παραδοσιακό «Εξοικονομώ» και με βάση αυτό καλύπτονται τα ακόλουθα:

  • η αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • η εξωτερική θερμομόνωση,
  • τα συστήματα θέρμανσης - ψύξης,
  • τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης,
  • οι συσκευές Smart Home αλλά και οι απλές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες προβλέπονταν στο ξεχωριστό πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Στις παρεμβάσεις μη εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνοται:

  • ανακαίνιση χώρων μπάνιου και αντικατάσταση ειδών υγιεινής,
  • ανακαίνιση χώρων κουζίνας,
  • αντικατάσταση πόρτας εισόδου,
  • αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων,
  • αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων,
  • αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων,
  • επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Mετά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά και την ανακαίνιση στα μπάνια σειρά παίρνουν και τα κουφώματα καθώς είναι αυτά άλλωστε που προσφέρουν και καλύτερη ενεργειακή θωράκιση ενός σπιτιού καθώς με νέα κουφώματα μειώνονται οι απώλειες σε θέρμανση.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένονται επιδοτήσεις που θα επιτρέψουν στους πολίτες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν πόρτες και παράθυρα με νέα που θα μπορούν να διατηρούν τη ζέστη στο εσωτερικό και έτσι να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share