Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία «Bogdan»: Συναγερμός σε τρεις περιοχές για ανεμοστρόβιλους - Πού θα μείνουν αύριο (27/9) κλειστά τα σχολεία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού είχε εκδώσει νωρίτερα η ΕΜΥ

26 Σεπτεμβρίου 2022 17:27
Κακοκαιρία «Bogdan»: Συναγερμός σε τρεις περιοχές για ανεμοστρόβιλους - Πού θα μείνουν αύριο (27/9) κλειστά τα σχολεία
Φωτογραφία αρχείου: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός: Σε απόλυτη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, έπειτα από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (26/9) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ο καιρός χαλάει στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μέρος της κακοκαιρίας με το όνομα BOGDAN που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας.

Θυμίζουμε επίσης την προειδοποίηση Τάσου Αρνιακού για καταιγίδες: Χωρισμένη στα δύο η Ελλάδα! (Video)

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (27-9-2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:

α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και

β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

Οι τρεις περιοχές που κινδυνεύουν από ανεμοστρόβιλους

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση του εκτάκτου δελτίου της ΕΜΥ, προέκυψαν και νέα στοιχεία για την επικείμενη κακοκαιρία. Σύμφωνα με αυτά τρεις περιοχές της χώρας χρειάζονται προσοχή διότι υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν ανεμοστρόβιλοι.

Συγκεκριμένα, τμήματα του Ιονίου, καθώς και οι ακτές σε τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς, ενδέχεται το πρωί της Τρίτης (27/9) – εκτός από καταιγίδες – να χτυπηθούν και από ανεμοστρόβιλους, ενώ υπάρχει πιθανότητα και εκδήλωσης χαλαζιού.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Meteo

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/09 οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 27/09. Αναλυτικά, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/09:

  • Αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια τμήματα του Ιονίου και της Ηπείρου οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, της Δυτικής Στερεάς και πιθανώς της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα είναι ισχυρά και είναι πιθανό να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη βροχής.
  • Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27/09 κατά την εκδήλωση καταιγίδων σε τμήματα του Ιονίου καθώς και σε παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς υπάρχει πιθανότητα για ανεμοστρόβιλους.
  • Μικρή πιθανότητα υπάρχει για εκδήλωση μικρού χαλαζιού σε τμήματα του Ιονίου.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Δευτέρας 26/09 έως το μεσημέρι της Τρίτης 27/09 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Κώστα Ζορμπά δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδικά σχολεία) στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, το οποίο συγκλήθηκε έπειτα από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ΕΜΥ /ΕΜΚ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share