Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο

18 Σεπτεμβρίου 2022 13:58
Πέθανε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ι. Αγγελόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.

Δείτε επίσης: Πέθανε ο Νίκος Βολωνάκης

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Παρίσι στην Αρχιτεκτονική, αλλά τις εγκατέλειψε για τη Νομική. Τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Υπήρξε συνιδρυτής της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και πολιτικός συντάκτης των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία», «Πρώτη» και «Καθημερινή», όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης, αλλά και διευθυντής (2004-2006).

Από το 2003 έως το 2004 ήταν ραδιοφωνικός σχολιαστής στον σταθμό «Σκάι» ενώ υπήρξε αρθρογράφος στον «Κόσμο του Επενδυτή» και είχε συνεργαστεί με το ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Υπήρξε τέλος συνεργάτης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», κυρίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ενώ έχει συγγράψει το βιβλίο «Οι άρχοντες της παρακμής».

Δήλωση για το θάνατο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, πραγματοποίησε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

Ο Κωνσταντίνος Ι. Αγγελόπουλος υπήρξε ένας άξιος και σεμνός λειτουργός του Τύπου. Ένας δημοσιογράφος που στήριξε την μαχητική και ψύχραιμη δημοσιογραφία του στη βαθιά παιδεία του. Επιπλέον, ανέλαβε για πολλά χρόνια θέσεις ευθύνης, από τις οποίες προήγαγε τη δημοσιογραφία. Αιωνία η μνήμη του.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μωραϊτίνης

Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Μωραϊτίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ο Γιώργος Μωραϊτίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943, ήταν 79 ετών με πανεπιστημιακές σπουδές στις Πολιτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες, αλλά και επιστημονικές γνώσεις στην Επικοινωνία και την Ψυχολογία.

Δείτε επίσης: Πέθανε πασίγνωστος παρουσιαστής πρωϊνής εκπομπής - Θρήνος για την τραγική απώλεια

Στη δημοσιογραφία κάλυψε πολλά ρεπορτάζ, ανέλαβε αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος, διετέλεσε επιτελικό στέλεχος εφημερίδων και Μ.Μ.Ε. και «κράτησε» αρθρογραφικές στήλες.

Γιώργος Μωραϊτίνης

Στην επικοινωνία υπήρξε στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων σε μεγάλες οικονομικές μονάδες και οργανισμούς.

Ίδρυσε επίσης και διηύθυνε επί μία 12ετία το Διεθνές Κέντρο Διαφημίσεων και Δημοσίων Σχέσεων «Publicity Express».

Πολυετής θητεία στον συνδικαλιστικό χώρο της ΕΣΗΕΑ σε διάφορα όργανα της Ενώσεως και διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος του Σωματείου. Υπήρξε επίσης συνεκδότης και επιμελητής των ΑΠΑΝΤΩΝ του Τίμου Μωραϊτίνη.

Έχει ταξιδέψει ιδιωτικά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αφρικής και παρέμεινε σε πολλές από αυτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Είχε τρεις γιούς.

Απελάθηκε από την Τουρκία ο Έλληνας δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος

Τον Έλληνα δημοσιογράφο Ευάγγελο Αρεταίο, απέλασαν από την Τουρκία οι αρχές της χώρας. Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος με μια ανάρτησή του στο Facebook. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα.

«Μετά από εικοσιτρία χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων έζησα, για οχτώ χρόνια και ταξίδεψα και δούλεψα στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να με απελάσουν και να μου απαγορεύσουν να επιστρέψω για λόγους δημόσιας τάξης», γράφει ο δημοσιογράφος.

Όπως λέει από τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τις τουρκικές αρχές, ο ίδιος εκτιμά ότι απελάθηκε λόγω των ταξιδιών του στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη βόρεια Συρία και τις επαφές του με άτομα που το τουρκικό κράτος θεωρεί μεμπτές.

«Ουδέποτε έκρυψα τα ταξίδια και τις συναντήσεις μου. Άλλωστε, ήμουν διαπιστευμένος δημοσιογράφος, με κάρτα από την αρμόδια τουρκική υπηρεσία», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η ανάρτηση του δημοσιογράφου

«Η χειραψία είναι αναπάντεχα θερμή. Εκπλήσσομαι και για μια στιγμή νιώθω ένα κύμα συγκίνησης να με πλημμυρίζει. Είναι η τελευταία μου χειραψία στην Τουρκία. Με έναν από τους αστυνομικούς που με σταμάτησαν στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης, πριν με αφήσει στο δωμάτιο του αεροδρομίου για όσους έχουν προγραμματιστεί να απελαθούν.

Μετά από εικοσιτρία χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων έζησα, για οχτώ χρόνια και ταξίδεψα και δούλεψα στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να με απελάσουν και να μου απαγορεύσουν να επιστρέψω για λόγους δημόσιας τάξης.

Βασικός λόγος, από ό,τι κατάλαβα από τα όσα με ρώτησαν το βράδυ που με κράτησαν στο αεροδρόμιο, συμπεριφερόμενοι με ευγένεια και κατανόηση στην έκπληξη μου, ήταν τα ταξίδια μου στην νοτιοανατολική Τουρκία, ένα ταξίδι μου στην βόρεια Συρία το 2015 και τα ταξίδια μου στην υπόλοιπη Τουρκία. Καθώς και οι επαφές μου με άτομα που το τουρκικό κράτος θεωρεί μεμπτές και οι φωτογραφίες στο κινητό μου, οι οποίες σχετίζονται με δραστηριότητες των Κούρδων στην βόρεια Συρία, τις οποίες ελάμβανα μέσω ενός whatsApp group ανθρώπων που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Όπως κάθε δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ, ήμουν αποδέκτης ειδήσεων και φωτογραφιών.

Ουδέποτε έκρυψα τα ταξίδια και τις συναντήσεις μου. Άλλωστε, ήμουν διαπιστευμένος δημοσιογράφος, με κάρτα από την αρμόδια τουρκική υπηρεσία. Από τα ταξίδια μου αυτά, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Τουρκία αλλά σε όλη τη χώρα, έκανα καθημερινό ρεπορτάζ που δημοσιευόταν στα ΜΜΕ για τα οποία δούλεψα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά ήταν που με βοήθησαν να γράψω δυο βιβλία και σειρά αναλύσεων, επικεντρώνοντας στην κοινωνία και τις κοινωνικές αλλαγές στην χώρα, μαζί με τις πολιτικές εξελίξεις και την εξωτερική πολιτική, θέματα που κάλυπτα ως δημοσιογράφος, επίσημα διαπιστευμένος στην Τουρκία.

Ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών αλλαγών, από τους συντηρητικούς πολίτες και ψηφοφόρους μέχρι τους Κούρδους και από την γυναικεία μόδα μέχρι την μουσική, ήταν πάντα θέματα που θεωρούσα κομβικά για την καλύτερη κατανόηση της Τουρκίας.

Ο βασικός μου γνώμονας, η θεμελιώδης αρχή που έκρινα πως πρέπει να διέπει την επαγγελματική μου ζωή ήταν να μεταφέρω πάντοτε μια, όσο μπορούσα, πιο αντικειμενική εικόνα της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ως δημοσιογράφος ελληνικών και κυπριακών Μέσων. Μακριά από δαιμονοποιήσεις, απλοποιήσεις και προκαταλήψεις. Με μια βαθιά πίστη ότι υπηρετούσα την ειρήνη και ότι έβαζα το δικό μου μικρό λιθαράκι για την ανάπτυξη καλών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες αυτές και την Τουρκία. Και με βαθύ σεβασμό και αγάπη προς τη χώρα και όλους τους ανθρώπους της, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την καταγωγή τους.

Μαζί με την επαγγελματική μου ζωή, που συνδέθηκε άρρηκτα με την Τουρκία, όλα αυτά τα χρόνια ανέπτυξα και μια προσωπική, συναισθηματική σχέση με την χώρα. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εκεί, απέκτησα πολύ καλούς και αληθινούς φίλους, δεσμούς επαγγελματικούς και προσωπικούς με πάρα πολλούς ανθρώπους. Για πολλά χρόνια, μια φορά κάθε μήνα ήμουν στην Τουρκία για δέκα-δεκαπέντε μέρες. Η Τουρκία έγινε και εξακολουθεί να είναι ένας τόπος στον οποίο αισθανόμουν πραγματικά στο σπίτι μου.

Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι σημαίνει για μένα αυτή η απόφαση. Ξέρω όμως ότι πρέπει να διαχειριστώ ένα οιονεί πένθος. Όλοι οι φίλοι μου στην Τουρκία θα μου λείψουν πολύ. Όπως λέει και μια τουρκική παροιμία, «σ’ ένα φλιτζάνι καφέ κρύβονται οι αναμνήσεις σαράντα χρόνων». Τώρα τη νιώθω σε όλη της τη σοφία…

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους που ενδιαφέρθηκαν καθώς και τις ελληνικές αρχές για όλη την στήριξη που μου πρόσφεραν τις δύσκολες εκείνες βραδινές τελευταίες μου ώρες στην Τουρκία.

Η απόφαση των τουρκικών αρχών είναι κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω, είναι κάτι που με θλίβει βαθιά και με κάνει πλέον να νιώθω σαν εξόριστος. Θα συνεχίσω να καλύπτω την Τουρκία και να εργάζομαι με τις ίδιες πεποιθήσεις ακόμα και από απόσταση, με την ελπίδα ότι οι ιθύνοντες του τουρκικού κράτους κάποια στιγμή θα ανακαλέσουν την απόφαση τους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share