Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Σπίτι μου»: Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια έως και 150.000 ευρώ σε νέους 25-39 ετών

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

15 Σεπτεμβρίου 2022 11:18
«Σπίτι μου»: Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια έως και 150.000 ευρώ σε νέους 25-39 ετών
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Σπίτι μου» ονομάζεται το πρόγραμμα για φθηνή στέγη που παρουσιάζουν σήμερα (15/9.2022) οι υπουργοί Εργασίας, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Επικρατείας, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. Από το 2023 έρχονται τα φθηνά στεγαστικά δάνεια.

Το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια για 25.000 νέους και ζευγάρια έως 39 ετών θα έχουν επιτόκιο 1%. Όλες οι λεπτομέρειες για το «Σπίτι μου» παρουσιάζονται σήμερα από τους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος αρχικά αναφέρθηκε στο τεράστιο ζήτημα των»κλειστών» κατοικιών. Όπως ο ίδιος είπε, «υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες που για διαφόρους λόγους παραμένουν κλειστές. Στόχος μας είναι να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα προκειμένου να κατοικηθούν. Με τον τρόπο αυτό θα βγουν στην αγορά και ο μέσος όρος των τιμών θα εμφανίσει πτώση.»

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος παρουσίασε τους 6+1 άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικά:

  • Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και ζευγάρια
  • Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
  • Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης
  • Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
  • Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
  • Αύξηση φοιτητικού επιδόματος
  • Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Για νέους και ζευγάρια 25 έως 39 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα χορηγηθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Κάποιος μπορεί να πάρει δάνειο ύψους 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνούς ή ακόμη κι αποκτήσει κάποιος τρία παιδιά αφού έχει πάρει το δάνειο.

Εκτιμάται ότι για ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, η δόση του δανείου θα είναι 275 ευρώ.

Τα δάνεια θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια. Το κατώτατο όριο είναι οι 10.000 ευρώ και το ανώτερο το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Ο προϋπολογισμός θα είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ (375 εκατ. από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 από τις τράπεζες) και δεν αποκλείεται, αν η ζήτηση είναι μεγάλη, ο προϋπολογισμός θα διπλασιαστεί.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2023.

Πρόγραμμα Κάλυψη

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για 3 χρόνια. Θα επωφεληθούν 2.500 νέοι και ζευγάρια. Το κράτος θα μισθώσει ακίνητα ιδιωτών και θα τα παραχωρήσει σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με πολύ χαμηλό ενοίκιο.

Κίνητρο για τους ιδιώτες θα είναι ότι θα έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, αφού το μίσθωμα θα πληρώνεται από τη ΔΥΠΑ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share