Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 15/9: «Βαρύ κοκτέιλ» με ζέστη, σκόνη, καταιγίδες και ανατροπή με «βουτιά» στη θερμοκρασία - Κρούουν τον κώδωνα Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης

Ασανσέρ του υδράργυρου και από την αφρικανική σκόνη... στο κρύο

15 Σεπτεμβρίου 2022 07:23
Καιρός σήμερα 15/9: «Βαρύ κοκτέιλ» με ζέστη, σκόνη, καταιγίδες και ανατροπή με «βουτιά» στη θερμοκρασία - Κρούουν τον κώδωνα Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Το φθινόπωρο μπορεί να... περιμένει μπροστά στον τροπικό καιρό των επόμενων ημερών, με τη σημερινή (15/9) ημέρα να χαρακτηρίζεται από άνοδο της θερμοκρασίας και παραμονή των ισχυρών ανέμων, αν και σύντομα θα έχουμε διαφοροποιήσεις, με τα Μερομήνια να μην έχουν να μας μεταδώσουν τα καλύτερα νέα.

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Πέμπτη, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα από νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και το πρωί στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα θα στραφούν, στα νότια σε δυτικούς και στα βόρεια σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

«Βουτιά» 16 βαθμών βλέπει ο Αρναούτογλου

Νέα στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών έδωσε ο έμπειρος μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Όπως ανέφερε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ αρχικά για τη ζέστη που έρχεται, στις ηπειρωτικές περιοχές οι οποίες θα βρίσκονται μακριά από τα θάλασσα θα δούμε θερμοκρασίες αρχικά έως 35 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή και ιδιαίτερα το Σάββατο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και τοπικά στους 38 βαθμούς.

Ωστόσο, το Σάββατο περιοχές της δυτικής Ελλάδα, αλλά και τα νησιά στο βόρειο Ιόνιο θα δουν καταιγίδες, με την Κυριακή τα φαινόμενα να γίνονται τοπικά πιο έντονα αυτή τη φορά σε όλη τη δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, σκόνη και θολούρα θα έχουν αρκετές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο.

Όσο για την ψυχρή κατεβασιά, η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και στη νότια Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, από τα 37άρια και 38άρια θα πέσουμε στους 22-25 βαθμούς.

Πού θα έχει περισσότερη ζέστη σύμφωνα με τον Καλλιάνο

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ειδικά σε αυτά κάτω από τη νότια Θεσσαλία και Ήπειρο, αλλά και νοτιότερα στην Πελοπόννησο, τα Επτάνησα και σε όλο σχεδόν το Αιγαίο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στις βορειότερες περιοχές θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα λίγο πιο πυκνές κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Από αύριο αναμένουμε και άνοδο της θερμοκρασίας που θα διαρκέσει έως και το Σάββατο. Συγκεκριμένα, στα δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 32 έως 34 βαθμούς, 33 με 34 στα βόρεια και στους 30 με 32 στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Για την περιοχή της Αττικής αναμένουμε ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 33 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως και 4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις, ενδεχομένως πιο πυκνές στην περιοχή της Χαλκιδικής. Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει από τους 17 και θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου. Άνεμοι νότιοι έως και 4 μποφόρ στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Για τις επόμενες ημέρες, την Παρασκευή αναμένεται να είναι μία καλοκαιρινή ημέρα και το Σάββατο, που θα είναι και η τελευταία ημέρα της θερμής εισβολής, στα βόρειοδυτικά της χώρα αναμένεται να σημειωθούν βροχές.

Η ανατροπή του Μαρουσάκη

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, έρχεται ένα κύμα ζέστης από την κεντρική Μεσόγειο αλλά και τη βόρεια Αφρική, που από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή θα επηρεάσουν και την χώρα μας με αποτέλεσμα να δούμε θερμοκρασίες από 38 έως και 40 βαθμούς.

Ωστόσο, από το βράδυ του Σαββάτου έρχεται μια διαταραχή από την κεντρική Ευρώπη, η οποία θα συγκρουστεί με τις πολύ θερμές αέριες μάζες και θα δώσει έντονη αστάθεια.

Ετσι, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το βράδυ του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή, θα σημειωθούν πολύ δυνατές βροχές και καταιγίδες προς τα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας με πιθανότητα χαλαζόπτωσης και πολύ μεγάλο όγκο νερού που ίσως δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share