Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Η παραλλαγή BA.2.75 ή «Κένταυρος» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου

13 Σεπτεμβρίου 2022 17:08
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Κένταυρος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Δραματικός ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας - 33.590 κρούσματα -129 θάνατοι

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε και η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως μετάλλαξη Κένταυρος.

Μετάλλαξη Κένταυρος: Τι είναι και πού εντοπίστηκε

Η παραλλαγή BA.2.75 ή «Κένταυρος» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Από τότε, έχει ανιχνευθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές (Όμικρον 5 και Κένταυρος) έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Κένταυρος

Στο τέλος του καλοκαιριού η Ματίνα Παγώνη, είπε σχετικά με τη μετάλλαξη «Κένταυρος»: «Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έχει πάρα πολύ βήχα τα πρώτα 24ωρα και τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα ίδια».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share