Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Σύσταση σε 3 εκατ. πολίτες να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια - Οριστική η μέρα που ξεκινούν να χορηγούνται στον πληθυσμό (video)

Στις 14/9 ξεκινούν οι εμβολιασμοί

13 Σεπτεμβρίου 2022 09:13
Κορωνοϊός: Σύσταση σε 3 εκατ. πολίτες να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια - Οριστική η μέρα που ξεκινούν να χορηγούνται στον πληθυσμό (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 στους πολίτες 60 ετών και άνω, απηύθυνε χθες Δευτέρα (12/09) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η σύσταση αφορά σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες 60 ετών και άνω που θα πρέπει να σπεύσουν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, καθώς η πλατφόρμα άνοιξε χθες το απόγευμα. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Επίσημο: Το μέτρο που επανέρχεται για τους ανεμβολίαστους θα ματώσει την τσέπη τους

«Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από το είδος του εμβολίου», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών απαντώντας σε όσους διερωτώνται γιατί να εμβολιαστούν τώρα, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια που θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Omicron που πυροδοτούν τα τρέχοντα επιδημικά κύματα παγκοσμίως.

Και συμπλήρωσε: «Σημασία δεν έχει ποιο εμβόλιο κάνει κάποιος, αλλά να το κάνει τη σωστή χρονική στιγμή», τονίζοντας την ανάγκη έγκαιρης θωράκισης του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, «μια περίοδος που παραδοσιακά σηματοδοτεί την προετοιμασία μας για τους χειμερινούς μήνες που ευνοούνται οι αναπνευστικές λοιμώξεις», ανέφερε.

Ποια επικαιροποιημένα εμβόλια θα κάνουν οι δικαιούχοι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ήδη χορηγήσει έγκριση στα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Η χώρα μας έχει παραλάβει 400.000 δόσεις δόσεις Comirnaty Original/Omicron BA.1 και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η παραλαβή επιπλέον 400.000 δόσεων του ιδίου σκευάσματος, καθώς και 200.000 του Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Δευτέρα, ο ΕΜΑ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση και για το Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 που προορίζεται για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, τα οποία έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον έναν πρωτογενή κύκλο εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ανάλογη θετική γνωμοδότηση αναμένεται και για το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna για τις υπο-παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, «από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται η παραλαβή των εμβολίων» που θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις 4 και 5 της Omicron.Ποιοι έχουν πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (με δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό).

Σύμφωνα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την λοίμωξη Covid-19 αφορούν μεταξύ άλλων σε:

-όλα τα άτομα 60 ετών και άνω, ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού, δηλαδή αν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα ή όχι,
- ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι κ.α. (σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση της αναλυτικής λίστα),
- τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά 12-15 ετών,
- άτομα που διαβιούν ή εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Ο λοιπός υγιής πληθυσμός προς το παρόν δεν έχει συμπεριληφθεί στη σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Αλλά συν τω χρόνω θα ληφθεί σχετική μέριμνα και για τους υγιείς αναλόγως της σχετικής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πότε μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την πρόληψης της λοίμωξης Covid-19 τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή την παρέλευση τριών μηνών από τη νόσηση τους από κορωνοϊό.

«Η ανοσία φθίνει με την παρέλευση του τριμήνου, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα ή στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Γι' αυτό και συστήνεται να επανεμβολιασμούν», εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share