Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Προσωπικός γιατρός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές και στα φαρμακεία - Οι τρεις τρόποι

Όσα χρειάζεται να ξέρετε

8 Σεπτεμβρίου 2022 19:18
Προσωπικός γιατρός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές και στα φαρμακεία - Οι τρεις τρόποι
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης (8 Σεπτεμβρίου) και από τα φαρμακεία. Ετσι, οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις εγγραφές τους με ελεύθερη επιλογή σε προσωπικό γιατρό με τρεις τρόπους, οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό, όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  2. αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
  3. στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι είναι ο προσωπικός γιατρός

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι:

  • γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ,
  • οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017,
  • γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Μόνο ένας προσωπικός γιατρός; Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share