Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πανεπιστημιούπολη: Επεισόδια στου Ζωγράφου για την πανεπιστημιακή αστυνομία - Συγκρούσεις φοιτητών με τα ΜΑΤ (photos-video)

Αντιδράσεις για την «πρεμιέρα» της πανεπιστημιακής αστυνομίας

5 Σεπτεμβρίου 2022 21:48
Πανεπιστημιούπολη: Επεισόδια στου Ζωγράφου για την πανεπιστημιακή αστυνομία - Συγκρούσεις φοιτητών με τα ΜΑΤ (photos-video)
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας (5/9), λίγο μετά τις 20:00, στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, με αφορμή την «πρεμιέρα» της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Κατά πληροφορίες, μέλη φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, ξεκίνησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00, αντιδρώντας στην παρουσία των 16 ανδρών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, συνοδεία των ΜΑΤ. Παρών ήταν και ο τομέαρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καθώς και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι η αστυνομία στις σχολές «σημαίνει να πετιούνται χημικά και δακρυγόνα μέρα μεσημέρι στο κεντρικό κτήριο της σχολής, σημαίνει καταπάτηση του ασύλου, σημαίνει παρεμπόδιση της υλοποίησης των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων. Έξω η αστυνομία από τις σχολές» ήταν το κεντρικό σύνθημα των φοιτητών.

Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων επιχείρησαν να επιτεθούν στα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας με ρίψη αντικειμένων, με συνέπεια να παρέμβουν τα ΜΑΤ και να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και κρότου-λάμψης.

Η «πρώτη» της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Οι 16 αστυνομικοί που αποτελούν την πρώτη διμοιρία που ανέλαβε τα καθήκοντα της φορούν πρασινομπλε στολές με πράσινα καπέλα, φέρουν χειροπέδες και γκλοπ ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και δύο γυναίκες. Οι αστυνομικοί έκαναν την πρώτη τους περιπολία στην είσοδο της Ούλοφ Πάλμε.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, θα ξεκινήσουν οι περιπολίες με στόχο την προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του κάμπους της πανεπιστημιούπολης, καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα. Oι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αστυνομία ενεργεί με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και όλα θα εξελιχθούν βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες (τουρνικέ), οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share