Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μαθαίνοντας από τα σφάλματα του 18χρονου Μπιλ Γκέιτς: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν αναζητάτε εργασία

Κι όμως, ακόμη και ο εκ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματιών του πλανήτη στην αρχή τα «θαλάσσωσε»

29 Αυγούστου 2022 18:44
Μαθαίνοντας από τα σφάλματα του 18χρονου Μπιλ Γκέιτς: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν αναζητάτε εργασία
Από Κυριάκος Μελλίδης

Τι και αν εν έτει 2022 αποτελεί μέρος της παγκόσμιας ελίτ επιχειρηματιών και βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη;

Το ξεκίνημα του Μπιλ Γκέιτς, πίσω στο μακρινό πια 1974, δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση την επιτυχία που θα είχε η καριέρα του τις επόμενες δεκαετίες και αυτό γιατί στα πρώτα του βήματα, όντας μόλις 18 ετών, είχε συντάξει ένα βιογραφικό το οποίο βλέπεις και λες «δεν πας πουθενά με αυτό».

Δείτε επίσης: Αυτό είναι το ελληνικό νησί με τα τιρκουάζ νερά που θέλει να αγοράσει με 26 εκατ. ευρώ ο Μπιλ Γκέιτς!

Για να μην ακούσετε κι εσείς λοιπόν το ίδιο από τον επόμενο υποψήφιο εργοδότη σας, το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει αυτά τα σφάλματα που έκανε ο συνιδρυτής της Microsoft όταν πρωτοβγήκε στην αγορά εργασίας και που λίγο-πολύ έχουμε τελέσει όλοι μας.

Όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ, ο Γκέιτς χρησιμοποιούσε γραφομηχανή για τη σύνταξη των κειμένων του και ως εκ τούτου σε μια τέτοια ήταν τυπωμένο και το βιογραφικό του σημείωμα. Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στην παρακάτω εικόνα, το έγγραφο αν και με εντυπωσιακή, για τα δεδομένα της δεκαετίας του ‘70, εμφάνιση, έχει προφανή λάθη στη δομή του και ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε νέο που αναζητά εργασία.

μπιλ-γκειτσ-εργασια-29-8

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 4 βασικά λάθη του Μπιλ Γκέιτς, που πρέπει να όλοι να αποφεύγετε κατά την αναζήτηση εργασίας:

Έγραψε πολλές και συγκεκριμένες προσωπικές πληροφορίες για την εμφάνισή του

Κανένας εργοδότης ή υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας δεν ενδιαφέρεται να μάθει μέσω του βιογραφικού σας πολύ συγκεκριμένα πράγματα για την εμφάνισή σας. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που αν το κοιτάξει και του δώσει βάση, θα το κάνει στο στάδιο της δια ζώσης συνέντευξής σας. Ο γνωστός εκατομμυριούχος πέρα από το ύψος και το βάρος του, που ήταν παντελώς αχρείαστες πληροφορίες ακόμη και για εκείνη την εποχή, έγραφε μέχρι και τον αριθμό του κοιτώνα στον οποίο έμενε. «ι προσωπικές πληροφορίες κάνουν τους πάντες να γελούν», λέει στο CNBC η Stacie Haller, ειδικός σταδιοδρομίας στο ResumeBuilder.com.

Χρησιμοποίησε πολύ κακό format

Το στυλ γραφής με παραγράφους είναι κουραστικό για τον αναγνώστη, καθώς τον δυσκολεύει να βρει γρήγορα τις σημαντικές πληροφορίες. Τη σήμερον ημέρα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο σε κάθε βιογραφικό. Στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι αποφασίζουν εάν θα εξετάσουν περαιτέρω ή θα... πετάξουν ένα CV μέσα σε μόλις 7,4 δευτερόλεπτα!

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό το format να διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες. Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε τα λεγόμενα bullet points και να γράφετε τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας, πάντα μαζί με τις χρονολογίες τους.

μπιλ-γκειτσ-εργασια-29-8

Συμπεριέλαβε τον προηγούμενο μισθό του

Ας παραδεχτούμε σε αυτό το σημείο πως η πιο δύσκολη και μάλλον αμήχανη στιγμή μιας συνέντευξης για δουλειά είναι όταν θα σε ρωτήσουν τι μισθό ιδανικά θα ήθελες. Ο Μπιλ Γκέιτς όχι μόνο έδωσε μια πληροφορία που δε χρειαζόταν να ξέρει ο άνθρωπος που θα είχε απέναντί του, γράφοντας πως ο προηγούμενος μισθός του ήταν 12.000 δολάρια τον χρόνο, αλλά στο σημείο που μιλά για «επιθυμητό μισθό» συμπλήρωσε «ανοικτός».

Οι ειδικοί συστήνουν αυτές οι οικονομικές λεπτομέρειες να μην αναγράφονται σε ένα βιογραφικό. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης καθένας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να μιλήσει και για τα οικονομικά.

Δεν έκανε χρήση πειστικής φρασεολογίας

Υπάρχει ασάφεια στον τρόπο με τον οποίο περιέγραψε τη δουλειά που έκανε στην TRW Systems Group από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1973.

Ο Γκέιτς ανέφερε ότι ως προγραμματιστής συστημάτων «συμμετείχε στον σχεδιασμό αρχείου και τις τροποποιήσεις στο λειτουργικό σύστημα». Η λέξη «συμμετείχα» θεωρείται αρκετά γενική και χωρίς νόημα, με τους ειδικούς να συστήνουν τη χρήση πιο ισχυρής φρασεολογίας, όπως «οργάνωσα», «ανέθεσα», «διηύθυνα», «καθοδήγησα» κλπ.

Αξίζει να σημειώσουμε, κλείνοντας, πως αυτά φυσικά δεν είναι τα μόνα λάθη που γίνονται κατά κόρον από την πλειοψηφία των υποψηφίων, ωστόσο είναι σίγουρα μερικά από τα συχνότερα και πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να έχετε πραγματικά πολλές πιθανότητες να σας επιλέξουν σε οποιαδήποτε θέση εργασίας διεκδικείτε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share