Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμοξιολόγων για τον «Κένταυρο» & τα πραγματικά κρούσματα - «Θα ξεπεράσουν τα 150.000» (Video)

Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές & tι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία

23 Αυγούστου 2022 10:36
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμοξιολόγων για τον «Κένταυρο» & τα πραγματικά κρούσματα - «Θα ξεπεράσουν τα 150.000» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συγκεκριμένα, στην πορεία του κορωνοϊού, στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στις μεταλλάξεις που θα δούμε αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (23/8) ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ ο Νίκος Τζανάκης έκρουσε καμπανάκι για τα πραγματικά κρούσματα της πανδημίας στη χώρα μας. Παράλληλα, διαβάστε εδώ τις οδηγίες των ειδικών για το τι ισχύει μετά τις 5 ημέρες καραντίνα.

Βασιλακόπουλος: Κάθε 6-7 μήνες έχουμε μία νέα μετάλλαξη

«Μόνο μία χώρα στον κόσμο είναι που έχει επικρατήσει ο ”Κένταυρος” και αυτή είναι η Ινδία. Η Ινδία είχε μία ιδιαιτερότητα, είχε ένα μεγάλο κύμα του στελέχους Delta.

Στις χώρες που εμφανίστηκε ο Κένταυρος και είχε επικρατήσει η Όμικρον, όπως και στη χώρα μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να επικρατεί τελικά.

Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα επικρατήσει σε όλες τις χώρες. Έχουμε δει στελέχη ισχυρά που δεν έχουν επικρατήσει σε πολλές χώρες» ανέφερε αρχικά o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega.

«Ο Κένταυρος είναι μία υποπαραλλαγή του Όμικρον 2. Εμείς είχαμε και την όμικρον και την όμικρον 2, αλλά και την Ο4 και Ο5. Έχει λίγο ”λιγότερο” χώρο για να επικρατήσει. Όποιος έχει περάσει την όμικρον έχει μεγαλύτερη ανοσία και μπορεί να προστατευθεί και από την όμικρον 2.

Αυτό που έχουμε δει στην πανδημία έως τώρα είναι ότι κάθε 6 μήνες, βγαίνει ένα νέο στέλεχος που μας απασχολεί πραγματικά και κάνει κάποιο νέο κύμα. Πιθανώς να μας κάνει και κάτι τέτοιο στο μέλλον, αλλά θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι τότε» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας.

«Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ο ιός κάνει ένα ενδημικό κύμα, οι συνέπειες που έχει μικραίνουν. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν, όπως και οι θάνατοι, γιατί η ανοσία του πληθυσμού αυξάνεται», συμπλήρωσε.

«Ο συνδυασμός των επικαιροποιημένων εμβολίων θα περιλαμβάνει πληροφορία έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Ο4 και το Ο5. Χθες η Pfizer έδωσε ένα εμβόλιο για έγκριση. Το εμβόλιο αυτό θα είναι πιο κοντά στις Ο4 και Ο5, ενώ το εμβόλιο που είχαμε στην αρχή είχε φτιαχτεί για τα πρώτα στελέχη. Το εμβόλιο είναι ισχυρό για την βαριά νόσο και τον θάνατο» είπε.

«Δεν ανησυχούμε για το άνοιγμα των σχολείων»

Εστιάζοντας στο άνοιγμα των σχολείων ο Θεοδώρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως, «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, η χώρα βρίσκεται σε μία αποκλιμάκωση αυτού του κύματος, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Είμαστε σε μία σταθερή αποκλιμάκωση με κάποια επιβράδυνση λόγω του 15Αύγυοστου. Ειδικά τα τελευταία κύματα, δεν είχαμε σοβαρές νοσήσεις σε παιδιά, το πρόβλημα θα είναι όταν θα μεταφέρουν τα παιδιά τον ιό στις ευπαθείς ομάδες. Οι γονείς και οι παππούδες θα πρέπει να είναι προστατευμένοι» σημείωσε κλείνοντας.

Τζανάκης: «Τα πραγματικά κρούσματα θα είναι πάνω από 150.000 την εβδομάδα» - Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Περισσότερα από όσα τελικά ανακοινώνονται είναι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι ενδεικτική γιατί θα περιλαμβάνει τις γιορτινές μέρες όπου κατά κανόνα τα πράγματα χαλαρώνουν. Αν έχουμε 10-15.000 κρούσματα την ημέρα θα πρέπει να τον πολλαπλασιάσουμε επί 2 επί 3 για να βρούμε τα πραγματικά νούμερα.

Επομένως αν αυτά τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν επί 7 πάμε στα 150.000 την εβδομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές ο κ. Τζανάκης συμβούλεψε πως για 3-4 ημέρες θα πρέπει να αποφύγουν επαφές με ευάλωτα άτομα κι αν αυτές είναι απαραίτητες να γίνουν με χρήση μάσκας.

Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τόνισε ότι αν και υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είναι αναντίστοιχος ο αριθμός των νοσηλειών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share