Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Τύρναβο

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

23 Αυγούστου 2022 10:10
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Τύρναβο
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 9:30 το πρωί της Τρίτης στη Λάρισα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τυρνάβου, με τον Εγκέλαδο να ξαναχτυπά πριν 4 ημέρες!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ, ενώ έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας.

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Τύρναβο

Συναγερμός καθηγητή Λέκκα για σεισμό στην Ελλάδα: «Απαγόρευση σε αυτές τις παραλίες»

Ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) μίλησε για τους σεισμούς στη χώρα μας.

Γεωδυναμικά και υδρομετεωρολογικά φαινόμενα δεν έχουν αλληλεπίδραση, αλλά έχουν κοινό στόχο και παρουσιάζουν εκφάνσεις οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Αυτά είπε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ωρών, σε μία ημέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ερωτηθείς σχετικά με τους πρόσφατους σεισμούς σε Σάμο και Λευκάδα σημείωσε ότι πρόκειται για ανεξάρτητα φαινόμενα, τονίζοντας πως «στην Σάμο ανησυχήσαμε λίγο περισσότερο γιατί είχαμε τον προηγούμενο φονικό σεισμό.

Η χθεσινή δραστηριότητα ουσιαστικά εκτυλίχθηκε στον τουρκικό χώρο, από ένα ρήγμα παράλληλο με την Σάμο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν η κύρια δόνηση, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ήταν ο κύριος σεισμός». Για τον σεισμό στην Λευκάδα, υπενθύμισε πως «ακριβώς την ίδια ημέρα, πριν 16 χρόνια, έγινε σεισμός 6,3 Ρίχτερ, με σημαντικές επιπτώσεις στο νησί».

Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας, «το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν τουρίστες στο νησί που κολυμπούν σε παραλίες όπου υπάρχουν βράχοι. Στην Λευκάδα και στα άλλα νησιά, όπου υπάρχουν ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους πολίτες από το να επισκέπτονται παραλίες σε γκρεμούς, όπως το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου».

«Απαγόρευση σε αυτές τις παραλίες»

Σημείωσε πως το θέμα της ασφάλειας των επισκεπτών τέτοιων παραλιών έχει συζητηθεί και με το Υπουργείο Τουρισμού, τονίζοντας πως «πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε οδηγίες για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτές τις παραλίες σε ζώνες.

Στο Πόρτο Κατσίκι επί παραδείγματι να είναι μία ζώνη κάτω από τα βράχια, στην οποία να απαγορεύσουμε την παραμονή, καθώς βρίσκουμε και ίσκιο εκεί, αλλά να υπάρχουν άλλες δύο ζώνες, όπου να επιτρέπεται η παραμονή των πολιτών».

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε πως «οι παραλίες αυτές είναι “δώρο Θεού” για την Ελλάδα, η οποία διαμορφώθηκε τόσο όμορφα από τους σεισμούς που έχουν γίνει στο βάθος του χρόνου», αλλά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των πολιτών.

Τα ρήγματα της Ελλάδας που ανησυχούν τους σεισμολόγους

Στην Ελλάδα γίνονταν και θα γίνονται σεισμοί καθώς είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Αν και κατέχει μόλις το 0,02 της επιφάνειας της Γης καθημερινά σημειώνονται κατά μέσο όρο 20 με 30 δονήσεις και αυτό γιατί τα ενεργά ρήγματά της είναι εκατοντάδες.

«Έχουμε τους περισσότερους σεισμούς στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στο σεισμοτεκτονικό καθεστώς που βρίσκεται η χώρας μας και παράγει έναν υψηλό βαθμό σεισμικότητας» εξηγεί ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο newsbeast.gr ενώ τονίζει πως «το ”ελληνικό τόξο” δίνει τους μεγαλύτερους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share