Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μεγάλο «ψαλίδι» από λάθος στα ΑΤΜ - Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους!

Ποιους αφορά και πώς θα διορθωθεί

22 Αυγούστου 2022 12:49
Μεγάλο «ψαλίδι» από λάθος στα ΑΤΜ - Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους!
Πηγή φωτογραφίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται σκανδαλωδώς να επιστρέψουν και χρήματα πίσω. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο πόσες συντάξεις έχει αποδώσει στους δικαιούχους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ, αλλά και αν αυτές οι συντάξεις είναι οι πραγματικές.

Δείτε επίσης: Θα εξαφανιστούν από τον λογαριασμό χωρίς να πάρεις χαμπάρι: Το κουμπί του... τρόμου στα ΑΤΜ - Αν το πατήσεις χάνεις πάνω από 800 ευρώ!

Λάθος οι συντάξεις με τη μέθοδο fast track

Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται σκανδαλωδώς να επιστρέψουν και χρήματα πίσω. Ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε στα μέσα της εβδομάδας να παρουσιάσει στοιχεία του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα οποία οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν θεαματικά.

Πράγματι, το τελευταίο εξάμηνο υπήρξε κάποια επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης νέων συντάξεων, οι οποίες βέβαια είναι αρκετά περισσότερες από τις 57.000 (κύριες συντάξεις) που πανηγυρικά ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μόνο οι 125.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να προστεθούν, οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους φτάνουν ή ακόμα ξεπερνούν τις 180.000, ενώ αν προσθέσουμε και τις περίπου 25.000 διεθνείς (κύριες) συντάξεις, το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν τη σύνταξή τους περνάει και τις 200.000.

ατμ-συνταξεισ-λαθοσ-ψαλιδι-22-8

Επί της ουσίας, οι εκκρεμείς συντάξεις (ακόμα και αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις 57.000 που ανακοίνωσε πανηγυρίζοντας ο Κ. Χατζηδάκης) είναι αδύνατο να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Την ημερομηνία δηλαδή που έδωσε (ως παράταση) η Κομισιόν προειδοποιώντας για το κρυφό δημόσιο χρέος (1,5 δισ.) που συνεπάγεται ο τεράστιος αριθμός των (τότε 380.000) υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο πόσες συντάξεις έχει αποδώσει στους δικαιούχους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ, αλλά και αν αυτές οι συντάξεις είναι οι πραγματικές. Δηλαδή οι προσωρινές και οριστικές-τελικές συντάξεις που αντιστοιχούν στην πραγματική εργασιακή διαδρομή κάθε ασφαλισμένου. Και αυτό το θέμα προφανώς ήθελε να αποσιωπήσει ο Κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζοντας για νούμερα που εύκολα διαψεύδονται.

Στοιχεία για συντάξεις – Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Αυτοί που δεν μπορούν να συμμεριστούν του πανηγυρισμούς του κ. υπουργού είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι. Ειδικότερα οι νέοι συνταξιούχοι που άρχισαν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους με τη fast track διαδικασία των (εκκρεμών) «συντάξεων εμπιστοσύνης» το τελευταίο τρίμηνο μένουν κυριολεκτικά εμβρόντητοι.

Γιατί πολύ απλά διαπιστώνουν όχι απλά λάθη στις συντάξεις τους, αλλά μειωμένες αποδοχές 30% ή και 50%, λάθος υπολογισμό των (διαδοχικών) ταμείων ασφάλισής τους, ακόμα και «πέναλτι» 60% στις αποδοχές τους, που αφορά όμως παλαιότερο νόμο για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται. Ειδικότερα, όπως σε συνταξιούχους του Δημοσίου και σε νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς οι περιπτώσεις λάθος συντάξεων είναι αναρίθμητες!

Και αυτό καθώς σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου δεν έχουν προσμετρήσει τον χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.), σε άλλους δεν έχουν προσμετρήσει τα πλασματικά έτη που προβλέπει ο νόμος. Ενώ σε άλλους υπαλλήλους η σύνταξη αντί να ξεκινάει από την ημερομηνία παραίτησης, εκκινεί ένα ή δύο χρόνια μετά (!), με ό τι αυτό σημαίνει για τις αναδρομικές συντάξεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share