Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Πέπλο» φόβου στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Κένταυρος: «Πάμε για 45.000-50.000 κρούσματα» - Προειδοποιήσεις Παγώνη, Τζανάκη, Σαρηγιάννη που τρομάζουν (video)

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μία φορά αναφορικά με την πανδημία

22 Αυγούστου 2022 10:32
«Πέπλο» φόβου στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Κένταυρος: «Πάμε για 45.000-50.000 κρούσματα» - Προειδοποιήσεις Παγώνη, Τζανάκη, Σαρηγιάννη που τρομάζουν (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η υποπαραλλαγή BA.2.7 της Όμικρον, που ονομάστηκε «μετάλλαξη Κένταυρος», είναι ο νέος πονοκέφαλος της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και προτού καλά-καλά λήξει η ισχύς της άρσης των μέτρων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες επιστήμονες που ανησυχούν ότι θα φέρει το νέο κύμα κορωνοϊού τους επόμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της.

Δείτε επίσης: Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν, μετά τις διακοπές - Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας μάλιστα τους φόβους του ότι «θα μπει στη χώρα μας» ακόμα και πριν τον Σεπτέμβριο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία, ωστόσο επισήμανε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ακόμα δεν κυριαρχεί.

Πώς πήρε το όνομά της; Από ένα tweet, που από ό,τι φαίνεται «έπιασε» παγκοσμίως.

«Πιο μολυσματική» η Κένταυρος

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο στην Ελλάδα, αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα μας κοντά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τόνισε δε ο κ. Σαρηγιάννης πως είναι ένα στέλεχος «πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5». Βέβαια, ξεκαθάρισε, ότι, ακόμη και αν επικρατήσει η «Κένταυρος», δεν προβλέπεται να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες.

Τα συμπτώματα της «μετάλλαξης Κένταυρος»

Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια καθώς αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 και τα συμπτώματα μοιάζουν, όμως το πιο συχνό σύμπτωμα, όπως το έχουν αποτυπώσει όσοι έχουν βρεθεί θετικοί, είναι ο έντονος πονοκέφαλος.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το NHS, θα πρέπει να δίνεται σημασία και στα εξής συμπτώματα:

  • Ρήγος
  • Δύσπνοια
  • Κόπωση
  • Ξηρός βήχας
  • Μπούκωμα ή καταρροή
  • Απώλεια όρεξης

Στην Όμικρον 2, πάντως, οι επιστήμονες υπογράμμιζαν ως ύποπτο και το επίμονο φτέρνισμα. Ο πυρετός είναι πάντοτε στα συμπτώματα σε όλες τις μεταλλάξεις.

Τρομάζει η πρόβλεψη Τζανάκη – ««Τα πραγματικά κρούσματα το επόμενο διάστημα θα είναι 45.000 – 50.000 κάθε εβδομάδα»

ο έκτο κύμα κορωνοϊού που έπληξε τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως τα βλέμματα των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας είναι στο φθινόπωρο και την έναρξη του σχολικού έτους.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης σχολίασε στην πρωινή εκπομπή του MEGA: «Θα πρέπει μετά την επιστροφή από τις διακοπές μας, να κάνουμε μία τυπική καραντίνα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα πρώτα τεστ μπορεί να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά».

Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο, εκτίμησε ο καθηγητής. Παράλληλα ο κος Τζανάκης έκανε λόγο ότι οι επιστήμονες «προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο».

Για τον υπολογισμό των κρουσμάτων ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δύο με τρεις φορές πάνω από αυτό που ανακοινώνονται και ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να έχουμε είναι τα 45.000 – 50.000 την εβδομάδα.

Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε για την επιστροφή στα σχολεία: « Νομίζω στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία, δηλαδή θα πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει στα κατά τόπους σχολεία τα κατά τόπους μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει».

Παγώνη: Θα έρθει και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Τη βεβαιότητά της ότι η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” του κορονοϊού θα έρθει και στην Ελλάδα, πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open.

“Όσο και να λέμε και να προσευχόμαστε εμείς, ειδικά στα νοσοκομεία, γιατί δεν μπορεί να πιεστεί άλλο το σύστημα υγείας, δεν μπορεί να μην έρθει, γιατί υπάρχει τουρισμός, υπάρχει κινητικότητα. Δεν μπορεί όλα τα κράτη να έχουν κρούσματα και να μην έχουμε εμείς. Είναι θέμα χρόνου. Συνήθως σε εμάς έρχονται μετά από τρεις ή τρεισήμισι μήνες. Εγώ το υπολογίζω γύρω στις αρχές Σεπτέμβρη οπότε θα κρούσματα θα φαίνονται από τις 20 Σεπτέμβρη και μετά“, ανέφερε η κ. Παγώνη.

Η ίδια πρόσθεσε πως τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος” είναι πολύ υψηλός πυρετός και έντονος βήχας τα πρώτα 24ωρα, ενώ τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα ίδια με τις άλλες παραλλαγές. Είναι επίσης πολύ μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα, γιατί πιάνει το ανώτερο αναπνευστικό και όχι το κατώτερο. Επεσήμανε εξάλλου πως η χειρότερη παραλλαγή που έχουμε περάσει ήταν η Δέλτα, που έκανε βαριές πνευμονίες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές διασωληνώσεις.

Όσο για το αν μπορεί στο μέλλον να υπάρξει μία άλλη παραλλαγή εξίσου σοβαρή με τη Δέλτα, σχολίασε: “Κανένας δεν μπορεί να πει αυτήν τη στιγμή τι μπορεί να γίνει. Είναι απρόβλεπτες οι νόσοι αυτοί. Περιμέναμε έναν κορονοϊό όπως οι υπόλοιποι που γνωρίζαμε, ήταν όμως πολύ διαφορετικές και οι παραλλαγές και η νόσος. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες και τα νοσοκομεία πιέστηκαν τόσο πολύ που κανείς δεν έχει καταλάβει ποια ήταν η πίεση των γιατρών”.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share