Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικά σημεία μέσα σε δάσος στη Συκά Υπάτης

Στη μάχη επίγειες και εναέριες δυνάμεις

19 Αυγούστου 2022 15:51
Φωτιά στη Φθιώτιδα: Εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικά σημεία μέσα σε δάσος στη Συκά Υπάτης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πρώτα στοιχεία οδηγούν σε εμπρησμό. Οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού… Την ίδια στιγμή, η φωτιά στην Πέλλα καίει δασική έκταση στην περιοχή Κρανιά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πουρνάρια σε τέσσερα διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα με απόσταση περίπου 150 μέτρα το καθένα, που παραπέμπει σε εμπρησμό. Ήδη οι καμπάνες στην εκκλησία του χωριού Συκά χτύπησαν και οι κάτοικοι της περιοχής με όποιο μέσον μπορούν προσπαθούν να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια.

Η βλάστηση στη συγκεκριμένη περιοχή ειναι πολύ πυκνή και ο αέρας είναι σύμμαχος της φωτιάς με αποτέλεσμα το ένα μέτωπο να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, οι φλόγες ξεπήδησαν ακριβώς μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού και στο σημείο υπάρχουν ποιμνιοστάσια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το ρεπορτάζ στο σημείο ενεργούν πυροσβεστικές δυνάμεις από το Αργυροχωρι και τις γύρω περιοχές προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάσβεση ενώ δόθηκε εντολή και για ρίψεις από εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα στα 2 pzl που βρίσκονται στο αεροδρόμιο Λαμίας.

Φλέγεται η Ελλάδα: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία - Νέα πυρκαγιά στην Πέλλα (Video)

Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Στο μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στη Δ.Ε. Μενηίδος Πέλλας, όπου επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στη Λέσβο, μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος ήταν οι αναζωπυρώσεις, ενώ οι αρχές προχώρησαν και σε εκκενώσεις οικισμών. Σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, ωστόσο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο.

Στα Κρέστενα Ηλείας, το πύρινο μέτωπο κινείται προς την περιοχή της Σμέρνας, χωρίς όμως να κινδυνεύει το χωριό. Μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή του Γρύλλου, όπου η φωτιά λίγο έλειψε να φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού.

Στη Δαδιά στον Έβρο, ήταν επίσης δύσκολο το βράδυ, όμως τα πράγματα κύλισαν κάπως καλύτερα.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για Έβρο, Ηλεία, Λέσβο

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Καστρί της Π.Ε. Λέσβου είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share