Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός: Ξεκινά το καυτό τριήμερο «καύσωνα» - Πού θα «χτυπήσει» 40άρια σήμερα (Video)

Προειδοποίηση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

18 Αυγούστου 2022 11:51
Καιρός: Ξεκινά το καυτό τριήμερο «καύσωνα» - Πού θα «χτυπήσει» 40άρια σήμερα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες η Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τους μετεωρολολόγους να κρούουν καμπανάκι.

Το σκηνικό θα συμπληρωθεί και από την αύξηση της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας δύσκολης συνθήκες, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Το κύμα καύσωνα θα αναπτυχθεί σήμερα από τα δυτικά, όπου θα υπάρχει και αρκετή ζέστη, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, με το θερμόμετρο να φτάνει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα κινηθεί στους 38-39° C.

Στην Αττική οι πιο ζεστές ηµέρες αναµένονται αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, µε το θερµόµετρο να φτάνει και τους 39° C, ίσως και περισσότερο κατά τόπους.

Την Παρασκευή η µέγιστη τιµή της θερµοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40° C και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθµούς. Στα νησιά θα είναι µέχρι 36-37 βαθµούς Κελσίου.

Κατά δύο με τρεις βαθμούς θα υποχωρήσει η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα το Σάββατο, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Από τις απογευµατινές ώρες του Σαββάτου αναµένεται µεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, µε καταιγίδες που πιθανόν τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέµους.

Το κύμα καύσωνα θα υποχωρήσει από την Κυριακή, οπότε η θερμοκρασία θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές θα φτάσει στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία θα είναι άστατος.

«Παραμείνετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς»

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χθες εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες.

Ανάμεσα στα άλλα, συνιστά στους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Επίσης, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο, να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

Στην Αθήνα όπου ο καύσωνας προβλέπεται να ταλαιπωρήσει τους κατοίκους, ο δήμος ανοίγει από σήμερα επτά κλιματιζόμενες αίθουσες ενώ ενεργοποιείται στα Δημοτικά Ιατρεία και η «Γραμμή Βοηθείας», μέσω της οποίας θα παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Κλιματιζόμενο χώρο στη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» για τη φιλοξενία των πολιτών σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί από σήμερα έως και την Κυριακή και ο Δήμος Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από τον καύσωνα αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρησή με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share