Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 18/8: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα με 40άρια σε πολλές περιοχές - Συναγερμός από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Μέχρι πότε μας επιτίθεται αυτό το κύμα ζέστης;

18 Αυγούστου 2022 07:16
Καιρός σήμερα 18/8: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα με 40άρια σε πολλές περιοχές - Συναγερμός από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Η χώρα μας βρίσκεται σε έναν κλοιό καύσωνα, με τον υδράργυρο να φτάνει σήμερα (18/8) και τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιπτώσεις, αν και το φαινόμενο δε θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Πέμπτη προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και μόνον στη Θράκη, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα υπάρχουν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις ανατολικές Κυκλάδες, στην ανατολική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά στα δυτικά 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα μέχρι 36 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και μόνον κατά τόπους στη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, εντάσεως 2 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι στη Θράκη νοτιοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 18 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου στην Μακεδονία, ενώ στην Θράκη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 39-40 βαθμούς Κελσίου, δε στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στις ανατολικές Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην νότια Κρήτη μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας και αμέσως μετά... πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Αλλάζει ο καιρός μετά τον τριήμερο καύσωνα που θα έρθει αύριο Πέμπτη 18 Αυγούστου και θα εκτοξεύσει το θερμόμετρο στους 41 βαθμούς. Τη ζέστη θα διαδεχτεί έντονη αστάθεια, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου, με τον υδράργυρο να πέφτει 9-10 βαθμούς.

Σε κλειστές περιοχές και μακριά από τη θάλασσα, καθώς και στη νότια Κρήτη, η θερμοκρασία θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook:

«Η μέση πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα μας το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά! Για να υπολογίστε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή σας διαβάστε προσεκτικά το κείμενο στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ.

Μετά το κύμα ζέστης, έντονη αστάθεια σε αρκετά μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα όπου και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξεως των 9-10 βαθμών συγκριτικά με το ερχόμενο Σάββατο όπου και θα νιώσουμε την περισσότερη ζέστη!

Σημαντική θα είναι η εξασθένηση του μελτεμιού και πάλι από την ερχόμενη Δευτέρα 22/8 μέχρι και την Πέμπτη 25/8 με μικρή μόνο και πάλι ενίσχυση του από τις 26/8 και μετά!»

Ο καύσωνας των 4 ημερών - Προειδοποίηση Καλλιάνου

Για καύσωνα αυξημένης έντασης που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Στην ανάρτησή του, ο γνωστός μετεωρολόγος επεσήμανε ότι ο καύσωνας θα έχει διάρκεια τέσσερις ημέρες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη έως την Κυριακή, με το υδράργυρο να φτάνει τοπικά μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Επεσήμανε ότι η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ, ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία).

ΚΑΥΣΩΝΑΣ 4 ΗΜΕΡΩΝ

Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

ΣΤΟΥΣ 41-42°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Το ερώτημα σε αυτές τις θερμές εισβολές είναι : Και που θα φτάσει ο υδράργυρος;
Σας απαντώ : Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες:

- Ήπειρος

- Θεσσαλία

- Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)

- Κεντρική Εύβοια

- Πελοπόννησος

- Νοτιοανατολικό Αιγαίο

ΑΝΕΜΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΙ

Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αυτός θα είναι ο λόγος που θα ανέβει η θερμοκρασία. Μόνο στα Δωδεκάνησα κατά περιόδους θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα, εκεί, όπου λειτουργούν ως καταβάτες, να ανεβάζουν και πάλι τον υδράργυρο (πχ στη Ρόδο).

ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

- Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C

- Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C

- Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C

- Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C

- Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C

- Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C

Βέβαια, να τονίσω ότι οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές είναι αποτέλεσμα της μελέτης των προγνωστικών στοιχείων αυτή την ώρα. Όπως είναι λογικό, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιαστεί απόκλιση των πραγματικών θερμοκρασιών που θα έρθουν σε σχέση με αυτές που δίνω σήμερα. Όμως, χοντρικά, κάπως έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Τις επόμενες ημέρες, πιο ζεστές θα είναι οι θάλασσες στο Ιόνιο, στο Θερμαϊκό και στη Χαλκιδική αλλά και στα Δωδεκάνησα με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 28°C. Στις υπόλοιπες θάλασσες της χώρας η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 25-26°C, που και πάλι σχετικά ζεστές θα είναι. Μόνο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι θάλασσες θα είναι γενικά κρύες με θερμοκρασίες κοντά στους 21-22°C (κυρίως από τη Λέσβο και νοτιότερα έως και τη Σάμο - Ικαρία). Στο Θρακικό πέλαγος θα είναι πάλι σχετικά ζεστές με 25-26°C.»

Μέχρι πού θα φτάσει το κύμα ζέστης για τον Μαρουσάκη

«Το ισχυρό κύμα ζέστης θα ξεκινήσει από την Τετάρτη και θα κρατήσει μέχρι και το Σάββατο», τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέροντας αναλυτικά τις περιοχές που ο υδράργυρος θα αγγίξει την Τρίτη τους 40 βαθμούς.

«Θεσσαλία, Βοιωτία, Στερεά, Δυτική Πελοπόννησο, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία θα φτάσουν τους 40 βαθμούς. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 38-39 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο και στο Αιγαίο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 36 βαθμούς».

Σχετικά με τα μελτέμια ο μετεωρολόγος σχολίασε πως «στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα έχουμε 6 με 7 μποφόρ και υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς».

«Από Κυριακή χαλάει ο καιρός με αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία», επεσήμανε ο κ. Μαρουσάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share