Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους πρόσφυγες στον Έβρο: Στο ΚΥΤ Φυλακίου σήμερα οι 38 της νησίδας - Πώς βρέθηκαν στα ελληνικά σύνορα (Video)

Σήμερα η ταυτοποίησή τους - Tι εξετάζουν οι Αρχές

16 Αυγούστου 2022 09:31
Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους πρόσφυγες στον Έβρο: Στο ΚΥΤ Φυλακίου σήμερα οι 38 της νησίδας - Πώς βρέθηκαν στα ελληνικά σύνορα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το δράμα των δεκάδων προσφύγων που βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε νησίδα του Έβρου, το οποίο μεταξύ άλλων έχει πυροδοτήσει και εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο, αφού τα ερωτήματα που τίθενται για το ζήτημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι ποικίλα. Αυξημένη είναι η κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, όπου, όπως επισημαίνουν οι αρχές, γίνονται συχνά προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα από μετανάστες.

Σήμερα οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα μέσα στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. Στην περιοχή των Λαβάρων, ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 38 μεταναστών από την ΕΛΑΣ με τη συνδρομή και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Οι άνθρωποι εντοπίστηκαν μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες σε νησίδα, 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών, όπως έγινε γνωστό.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν χθες δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 38 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Η ανάρτηση Μηταράκη

Ανάρτηση για τον εντοπισμό των ανθρώπων έκανε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε πως οι ελληνικές Αρχές κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώ σχολίασε ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Σύροι μετανάστες είναι σε καλή κατάσταση.

«Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους 38 μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, 4 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας στον Έβρο, καθώς και ένα σκάφος που τους μετέφερε. Αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο», έγραψε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε σχετική ανακοίνωση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share