Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 16/8: Έρχεται ισχυρό «κύμα» ζέστης με αφρικανική σκόνη! Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος & κίνδυνος πυρκαγιών - Προειδοποίηση Γιάννη Καλλιάνου (Video)

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή από την ΕΜΥ

16 Αυγούστου 2022 07:19
Καιρός σήμερα 16/8: Έρχεται ισχυρό «κύμα» ζέστης με αφρικανική σκόνη! Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος & κίνδυνος πυρκαγιών - Προειδοποίηση Γιάννη Καλλιάνου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΕΘνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εν μέσω προειδοποιήσεων για καύσωνα τις επόμενες μέρες σύμφωνα και με την προειδοποίηση και του Γιάννη Καλλιάνου. Παράλληλα, διαβάστε εδώ την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου που φέρνει τα πάνω-κάτω για τις επόμενες μέρες.

Ο καύσωνας των 4 ημερών - Προειδοποίηση Καλλιάνου

Για καύσωνα αυξημένης έντασης που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Στην ανάρτησή του, ο γνωστός μετεωρολόγος επεσήμανε ότι ο καύσωνας θα έχει διάρκεια τέσσερις ημέρες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη έως την Κυριακή, με το υδράργυρο να φτάνει τοπικά μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Επεσήμανε ότι η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ, ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία).

ΚΑΥΣΩΝΑΣ 4 ΗΜΕΡΩΝ

Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

ΣΤΟΥΣ 41-42°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Το ερώτημα σε αυτές τις θερμές εισβολές είναι : Και που θα φτάσει ο υδράργυρος;
Σας απαντώ : Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες:

- Ήπειρος

- Θεσσαλία

- Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)

- Κεντρική Εύβοια

- Πελοπόννησος

- Νοτιοανατολικό Αιγαίο

ΑΝΕΜΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΙ

Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αυτός θα είναι ο λόγος που θα ανέβει η θερμοκρασία. Μόνο στα Δωδεκάνησα κατά περιόδους θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα, εκεί, όπου λειτουργούν ως καταβάτες, να ανεβάζουν και πάλι τον υδράργυρο (πχ στη Ρόδο).

ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

- Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C

- Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C

- Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C

- Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C

- Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C

- Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C

Βέβαια, να τονίσω ότι οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές είναι αποτέλεσμα της μελέτης των προγνωστικών στοιχείων αυτή την ώρα. Όπως είναι λογικό, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιαστεί απόκλιση των πραγματικών θερμοκρασιών που θα έρθουν σε σχέση με αυτές που δίνω σήμερα. Όμως, χοντρικά, κάπως έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Τις επόμενες ημέρες, πιο ζεστές θα είναι οι θάλασσες στο Ιόνιο, στο Θερμαϊκό και στη Χαλκιδική αλλά και στα Δωδεκάνησα με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 28°C. Στις υπόλοιπες θάλασσες της χώρας η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 25-26°C, που και πάλι σχετικά ζεστές θα είναι. Μόνο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι θάλασσες θα είναι γενικά κρύες με θερμοκρασίες κοντά στους 21-22°C (κυρίως από τη Λέσβο και νοτιότερα έως και τη Σάμο - Ικαρία). Στο Θρακικό πέλαγος θα είναι πάλι σχετικά ζεστές με 25-26°C.»

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για σήμερα, την οποία εξέδωσε η ΕΜΥ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Συγκεριμένα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειότερα τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται αφρικανική σκόνη

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις προμεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμομωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις προμεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειότερα τμήματα.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Ανεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειότερα τμήματα.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 3 πρόσκαιρα το απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share