Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα στοιχεία για την ευλογιά των πιθήκων: Μόνο άνδρες τα κρούσματα στην Ελλάδα - Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί και ποια η κατάστασή τους (video)

Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο

11 Αυγούστου 2022 16:23
Νέα στοιχεία για την ευλογιά των πιθήκων: Μόνο άνδρες τα κρούσματα στην Ελλάδα - Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί και ποια η κατάστασή τους (video)
Φωτογραφία αριστερά: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 48 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεκινά εμβολιαστική εκστρατεία στην Ιταλία

Ξεκινά ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων στην Ιταλία, με τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ο εμβολιασμός αρχίζει μάλιστα, την στιγμή που οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν ελλείψεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Κρίσιμες ώρες για 40χρονο με ευλογιά των πιθήκων στην Λάρισα: Νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης

Η Ιταλία έχει καταγράψει 545 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την εμβολιαστική της εκστρατεία να ξεκινά ένα μήνα αργότερα από άλλες χώρες, που έχουν καταγράψει αυξανόμενους αριθμούς περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Πού θα χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις

Οι πρώτες δόσεις θα χορηγηθούν στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης και σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, έχουν ήδη οριστεί τα 200 άτομα που θα εμβολιαστούν από σήμερα (08.08.2022) και ύστερα ενώ, έχουν κατατεθεί 600 αιτήματα για ραντεβού. Την Πέμπτη, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες καθώς και οι διεμφυλικοί που είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους ή είχαν πρόσφατα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο. Παράλληλα, θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Τον Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Μετά την κίνηση του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ – όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως – κήρυξαν επίσης την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, στις 4 Αυγούστου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share