Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εσπευσμένα στο χειρουργείο ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιστρέφοντας στο σπίτι του είχε ατύχημα

10 Αυγούστου 2022 22:16
Εσπευσμένα στο χειρουργείο ο Απόστολος Τζιτζικώστας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο διακομίστηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έπειτα από ατύχημα που είχε το απόγευμα της Τετάρτης, επιστρέφοντας στο σπίτι του από το γραφείο του στην Περιφέρεια.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπέστη κάταγμα στο ισχίο και κρίθηκε επιβεβλημένο να εισαχθεί άμεσα στο χειρουργείο. Ενώ, στην περιπέτεια υγείας που είχε ο γιος και τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες εστίασε σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

Ποιος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο πατέρας του, Γιώργος Τζιτζικώστας, ήταν υφυπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Μακεδονίας - Θράκης επί κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στα παιδικά του χρόνια φιλοδοξούσε να σπουδάσει ιατρική, ωστόσο οι πολύ χαμηλές επιδόσεις του στα μαθήματα θετικών επιστημών τον απέτρεψαν και στράφηκε στις πολιτικές επιστήμες. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Ουάσιγκτον.

Απέκτησε την πρώτη εργασιακή του εμπειρία στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College London.

Από το 2001 έως το 2007 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα που στηρίζεται σε βιολογικά πρότυπα, με την επωνυμία ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΡΑΧΙΑΣ.

Από το 2005 έως το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, του πρώτου κέντρου έρευνας και πολιτικής ανάλυσης στο χώρο της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας.

Είναι μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Χ.Α.Ν.Θ. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ισπανική γλώσσα. Αρθρογραφεί τακτικά σε ελληνικό και ξένο Τύπο.

Το 2014 παντρεύτηκε την επιχειρηματία - γυμνάστρια Ελεάνα Βλάχου και το 2017 απέκτησαν έναν γιο.

Απόστολος Τζιτζικώστας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πολιτική σταδιοδρομία

Ως βουλευτής, διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, μέλος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ομάδας φιλίας της Βουλής των Ελλήνων για τη Χιλή και συμμετείχε στις ομάδες φιλίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Ρωσία και την Κίνα. Εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη διετία 2007-2009.

Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη βουλευτής λαμβάνοντας 29.166 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (κατέλαβε την έκτη θέση).

Στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 έλαβε 35.107 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κατέλαβε την πέμπτη θέση, αλλά δεν εξελέγη βουλευτής. Τον Μάρτιο του 2010, ανέλαβε αν. γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Περιφερειακές Εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος, εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με 33 ψήφους έναντι 17 του συνυποψηφίου του Διονύση Ψωμιάδη, θέση την οποία διατήρησε και στις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Στον πρώτο γύρο, έλαβε 322.829 ψήφους (32,81 %), ενώ στον δεύτερο γύρο έλαβε 562.964 ψήφους (71,01%), με την υποστήριξη των δεξιών κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και με ανθυποψήφιο τον Γιάννη Ιωαννίδη της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2019 διεκδίκησε ξανά και με επιτυχία το αξίωμα του Περιφερειάρχη. Εξελέγη στον 1ο γύρο των εκλογών με ποσοστό 62,03% των ψήφων και 44 έδρες, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές, έναντι 11,47% και 8 έδρες για τον 2ο Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να αυξήσει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το 53% στο 93% και να γίνει η Κεντρική Μακεδονία η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα. Προχώρησε παράλληλα στη πληρωμή πάνω από 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στην Κεντρική Μακεδονία, αποπληρώνοντας μόνο για το 2014 πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έργα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share