Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θάνατος Διονύση Σιμόπουλου: Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης η κηδεία του σπουδαίου αστροφυσικού - Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε» (photos)

Άνθρωποι της οικογένειάς του, φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά

9 Αυγούστου 2022 12:56
Θάνατος Διονύση Σιμόπουλου: Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης η κηδεία του σπουδαίου αστροφυσικού - Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε» (photos)
Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Διονύση Σιμόπουλο, τον σπουδαίο αστροφυσικό και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (7/8) σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Άνθρωποι της οικογένειάς του, φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά σε κλίμα συγκίνησης. Η δημόσια παράκληση της οικογένειάς του ήταν αντί στεφάνων όποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά στο ίδρυμα «Φλόγα» – Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

κηδεια-διονυση-σιμοπουλου-9-8
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Διονύσης Σιμόπουλος: Η αλλαγή στο προφίλ του στο Facebook & η παράκληση των παιδιών του

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο επιφανής αστροφυσικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο ίδιος έδινε μάχη για πολλά χρόνια με τον καρκίνο, ωστόσο παρά τις δύσκολες στιγμές φαίνεται πως δεν έχασε το χιούμορ του μέχρι τελευταία στιγμή.

Όπως γνωστοποίησαν τα παιδιά του, ο Διονύσης Σιμόπουλος τους είχε ζητήσει να αλλάξει η φωτογραφία εξωφύλλου στο facebook. Έτσι κι έγινε το πρωί της Δευτέρας 8/8. Τη θέση της προηγούμενης φωτογραφίας, πήραν οι πασίγνωστοι τίτλοι τέλους από τα Looney Tunes με την φράση “That’s all folks!” («Αυτό ήταν όλο, φίλοι!).

«Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. “Έφυγε” με χαμόγελο στα χείλη» έγραψε ένα από τα παιδιά του στο Facebook.

κηδεια-διονυση-σιμοπουλου-9-8
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η μάχη με τον καρκίνο του πάγκρεας

Ο καθηγητής έδινε μάχη με τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είχε αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους είχε γνωστοποιήσει τη νόσο από την οποία πάσχει ανέφερε:

«Δεν το ανακοίνωσα για να με λυπηθεί κανείς – εδώ δεν λυπάμαι εγώ τον εαυτό μου – αλλά βοηθήθηκε κόσμος. Δεν ξέρω που είναι ο φόβος».

Πρόσθεσε ότι ακολούθησε τις πιεστικές παροτρύνσεις δυο φίλων του γιατρών, οι οποίοι του ζήτησαν να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά του, προκειμένου – επειδή είναι γνωστός – να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. «Σε αυτά τα 3 χρόνια που έχουν περάσει, έχω πάρει μηνύματα από ανθρώπους από όλη Ελλάδα που έχουν βοηθηθεί. Οπότε για αυτό και μόνο άξιζε».

κηδεια-διονυση-σιμοπουλου-9-8
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023», πρόσθεσε στη συγκλονιστική του εξομολόγηση και κατέληξε:

«Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share