Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η Αθήνα συναντά την επόμενη γενιά τεχνολογίας - Γραμμή 4 μετρό: Με τρένα χωρίς οδηγό και Άλσος Βεΐκου-Εξάρχεια σε χρόνο «ντετέ»! (video)

Υπερσύγχρονοι smart συρμοί και νέα εποχή στις μετακινήσεις για χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας

7 Αυγούστου 2022 17:21
Η Αθήνα συναντά την επόμενη γενιά τεχνολογίας - Γραμμή 4 μετρό: Με τρένα χωρίς οδηγό και Άλσος Βεΐκου-Εξάρχεια σε χρόνο «ντετέ»! (video)
Πηγή φωτογραφιών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν σε χρόνο ρεκόρ από του Γουδή στην Κυψέλη σε 13 λεπτά και από το Άλσος Βεΐκου στα Εξάρχεια σε 7 λεπτά. Tι διαφορετικό όμως θα έχει η γραμμή 4 από όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα; Και πόσο ωφέλιμη θα είναι για τους πολίτες και το περιβάλλον;

Δείτε επίσης: Μετρό: Αρχίζουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια προς Πειραιά - Από Λιμάνι προς Αεροδρόμιο σε 55'

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα συνδέει το Άλσος Βεϊκου με το Γουδή, θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς και θα διατρέχει τέσσερις δήμους (Γαλατσίου, Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου). Το μήκος της θα ανέρχεται στα 13 χλμ. και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περί τους 340.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό το 2029, ενώ ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Ένα από αυτά βρίσκονται στην Κατεχάκη, όπου έχει ξεκινήσει η διάνοιξη του φρέατος από το οποίο θα μπει ο πρώτος «μετροπόντικας» στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φρέατος δίπλα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο καθώς και στο Άλσος Βεΐκου, θα έχουν φτάσει και τα νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων (Tunnel Boring Machine – ΤΒΜ).

Την ίδια στιγμή, έχουν ανακαλυφθεί τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα στο εργοτάξιο της Κυψέλης, όπως αντίστοιχα έχουν βρεθεί στο φρεάτιο των οδών Σίνα – Μασσαλίας στο κέντρο της Αθήνας και στο εργοτάξιο για το σταθμό Ελικώνος. Τα σημαντικότερα ευρήματα θα αξιολογηθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία και θα εκτεθούν στους μελλοντικούς σταθμούς για το κοινό.

Υπερσύγχρονοι smart συρμοί – Χωρίς οδηγό η γραμμή 4

Καινοτομία αποτελεί το γεγονός πως οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι χωρίς οδηγό και η λειτουργία τους θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου της γραμμής 4, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή των Σεπολίων.

Οι smart συρμοί θα έχουν νέες δυνατότητες και ήδη έχει γίνει αναφορά για συρμούς που θα υπολογίζουν την πληρότητα του κάθε βαγονιού. Στον στάνταρ εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται και ο κλιματισμός, καθώς και οι οθόνες αναπαραγωγής μηνυμάτων και βίντεο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share