Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σταύρος Ψυχάρης: Η ζωή και η πορεία ενός πανίσχυρου εκδότη πριν από την «κατάρρευση» του Τύπου - Η καταγωγή, η «εκτόξευση» και τα χρέη που τον έπνιξαν

Μια ζωή... που τα είχε όλα

2 Αυγούστου 2022 10:49
Σταύρος Ψυχάρης: Η ζωή και η πορεία ενός πανίσχυρου εκδότη πριν από την «κατάρρευση» του Τύπου - Η καταγωγή, η «εκτόξευση» και τα χρέη που τον έπνιξαν
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σταύρος Ψυχάρης δε βρίσκεται πια εν ζωή, με τον άλλοτε πανίσχυρο εκδότη του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη να έχει μια πορεία άνω των 50 ετών στα ΜΜΕ, προτού τα τελευταία χρόνια «καταρρεύσει» και φτάσει σήμερα (2/8) να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Σταύρος Ψυχάρης αναμφισβήτητα συγκαταλεγόταν στους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής ζωής της χώρας. Η δύναμη που πέρασε από τα χέρια αυτού του ανθρώπου μέσα σε 30 χρόνια τουλάχιστον είναι ανυπολόγιστη και βέβαια φρόντισε ο ίδιος να την αυξάνει διαρκώς με κουμπαριές, φιλίες και σταθερές επισκέψεις στην περιβόητη Αθηναϊκή Λέσχη. Ο Ψυχάρης υπήρξε προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και πολλών επιφανών επιχειρηματιών.

Μόνο οι κουμπαριές του είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς τις σχέσεις που είχε. Από τον πρώτο του γάμο είχε δύο γιους, τον Παναγιώτη τον οποίο βάφτισε ο υπουργός της Χούντας, Βύρωνας Σταματόπουλους και τον Ανδρέα Ψυχάρη τον οποίο βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ ήταν νυμφευμένος σε δεύτερο γάμο. Με τη δεύτερη γυναίκα του είχε αποκτήσει δύο κόρες, τη Χριστίνα την οποία βάφτισε ο Χρήστος Λαμπράκης και τη Σοφία την οποία βάφτισε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο Ψυχάρης αναδείχθηκε μέσα από Κομμουνιστική οικογένεια. Ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ ενώ η μητέρα του ήταν αδερφή του Κώστα Λουλέ, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ. Μάλιστα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου επρόκειτο να τον βαφτίσει ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης. Όμως ο Ζαχαριάδης έπεσε σε μπλόκο και δεν κατάφερε να φτάσει στο μυστήριο. Έτσι, τον Σταύρο Ψυχάρη θα τον βαφτίσει ο θείος του Κώστας Λουλές. Η συγγενική σχέση με τον Λουλέ θα του διασφαλίσει ισχυρή πρόσβαση στην ΕΔΑ και την δημοσιογραφική σταδιοδρομία του θα την ξεκινήσει στην «Δημοκρατική Αλλαγή». Σχεδόν αμέσως μεταπήδησε στο «Έθνος» σε μια κρίσιμη εποχή και ως πολιτικός συντάκτης άρχισε να διακρίνεται. Στην πρώτη επέτειο της χούντας, το 1972, μεταπήδησε στο συγκρότημα Λαμπράκη ως πολιτικός συντάκτης και μάλιστα κοινοβουλευτικός. Μόλις βρέθηκε στη Χρήστου Λαδά άρχισε η πορεία του. Στο στρατηγείο του Συγκροτήµατος ο Σταύρος θα ανέβει πολύ γρήγορα τα σκαλιά των ορόφων για να βρεθεί στο στενό κύκλο του Χρήστου Λαµπράκη.

Στην αρχή είναι πολιτικός συντάκτης της εφηµερίδας Τα Νέα και το άστρο του θα λάµψει γρήγορα. Το ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή το 1981, βρίσκουν τον Σταύρο Ψυχάρη να παίζει ήδη σοβαρό ρόλο στο συγκρότημα. Διευθυντής του «Βήματος» ήταν ακόμη ο -εκλιπών- Λέων Καραπαναγιώτης. Όμως το 1982, ο τότε διευθυντής των «Νέων» και μετέπειτα βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής απεδέχθη την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών. Τη διεύθυνση των «Νέων» ανέλαβε ο Λέων Καραπαναγιώτης. Ο Χρήστος Λαμπράκης τότε αιφνιδίασε τους πάντες και προσπερνώντας την ιεραρχία τοποθέτησε τον κ. Ψυχάρη στη θέση του διευθυντή. Από το 1983 η άνοδος του Σταύρου Ψυχάρη είναι αλματώδης. Έγινε ο άνθρωπος σκιά του Χρήστου Λαμπράκη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος του συγκροτήματος ύστερα από αυτόν. Τα χρόνια περνάνε και η δύναμή του μεγαλώνει. Γίνεται προνομιακός συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ αργότερα διορίζεται πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

Στην ουσία ο Σταύρος Ψυχάρης απειλήθηκε μόνο μία φορά. Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσαν προ ετών στο Unfollow πρώην συντάκτες του Βήματος λένε ότι: «Απειλήθηκε μόνο μια φορά στα χρόνια του χρυσού Χρηματιστηρίου. Από το δίδυμο Νίκου Μπιλίρη και Δημήτρη Χατζή, που ουσιαστικά τον προσπέρασαν στην ιεραρχία του Οργανισμού. Εκείνη την εποχή ακούστηκε για πρώτη και μοναδική φορά η ατάκα “Έχω αδειάσει το γραφείο μου και είμαι έτοιμος να φύγω”. Τότε υποστηρίζουν κάποιοι, είχε σχεδιαστεί στο χαρτί και το κασέ της ανταγωνιστικής εφημερίδας που ετοιμαζόταν. Δεν χρειάστηκε όμως τίποτε από αυτά. Γιατί; Διότι το δίδυμο “υπομονή και ρεπορτάζ” τον δικαίωσε για μία ακόμη φορά… Και τιμώρησε τους άλλους. Εκείνους που βιάστηκαν να δείξουν την πρόοδό τους. Που βιάστηκαν να αλλάξουν διεύθυνση κατοικίας και κυβικά αυτοκινήτου».

Η... γάτα Ιμαλαΐων και η κόντρα με τον Παπανδρέου

Στην τελευταία «εκκωφαντική» ιστορία του ο Σταύρος Ψυχάρης έχει δύο επεισόδια που δύσκολα ξεχνιούνται. Το Βήμα της Κυριακής έγραψε για μυστικές συναντήσεις και παζάρια του Πρωθυπουργού με τον Σταύρο Ψυχάρη – ραντεβού που επιβεβαίωσε ότι έγιναν το Μαξίμου απαντώντας στο δημοσίευμα με μια ανακοίνωση. Οπως έγινε γνωστό μέσα από το μακροσκελές ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός όχι μόνο είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον κ. Ψυχάρη, αλλά αυτό είχε γίνει κατ’ επανάληψη. Κι όχι δημόσια, αλλά σε σπίτια τρίτων προσώπων. Σε σπίτια τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα Βόρεια Προάστια. Παρούσα και η περιβόητο γάτα Ιμαλαΐων για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αργότερα ότι την… έσκισε.

Η τέταρτη περιβόητη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου του 2014, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και η δημοσίευση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων…

Πριν μερικά χρόνια, το 2012, ο τότε «πληγωμένος» Γιώργος Παπανδρέου πάει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και εξαπολύει επίθεση στα μίντια, στα συμφέροντα και στη Δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός και για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε εκδοτικά συμφέροντα, που όπως είπε τον «πολέμησαν» κάνοντας αναφορά στον ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχάρη και στο δάνειο που είχε ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα. Άμεσα τότε ο πρόεδρος του ΔΟΛ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφού παραδέχεται τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για το δάνειο που δεν εγκρίθηκε, τον καλεί να πει δημόσια τι ζήτησε κατά τη συνάντησή του με τους εκδότες στο Μέγαρο Μαξίμου… «Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο», έγραφε τότε ο Σταύρος Ψυχάρης. Σήμερα ο Σταύρος Ψυχάρης βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και να χάνει το Συγκρότημά του. Μετά από πολλά επεισόδια και κρίσεις παραμένει ένας μεγάλος παίκτης στην αγορά των μίντια και της πολιτικής.

Τα χρέη και όλη του η ζωή στο «σφυρί»

Ο ΔΟΛ, προτού εξαγοραστεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν τα πήγαινε καλά. Το 2017 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις διαδικασίες πτώχευσης του ομίλου. Οι πιστώτριες τράπεζες είχαν εκκινήσει τις διαδικασίες πτώχευσης και ο Σταύρος Ψυχάρης θεωρήθηκε αποχωρών μέτοχος.

Η αδυναμία του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, να καταβάλει ποσό περίπου 9.5 εκατ. ευρώ που είναι οι εξαμηνιαίοι τόκοι για τις δανειακές του υποχρεώσεις, άνοιξε το δρόμο στις τράπεζες να καταγγείλουν τα δάνεια αυτά, με έναν ιστορικό κύκλο, τότε, να κλείνει.

Αργότερα, τρία σπίτια και ένα κατάστημα του Παναγιώτη Ψυχάρη, σε Παλαιό Ψυχικό και Κολωνάκι, καθώς και ένα διαμέρισμα του Σταύρου Ψυχάρη, στους Αμπελόκηπους βγήκαν σε πλειστηριασμό, από την Alpha Bank, για χρέη συνολικού ύψους 800.000 ευρώ, τη στιγμή που τα συνολικά χρέη τους σε τράπεζες και δημόσιο ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τα ακίνητα αυτά δεν ήταν τα πρώτα που εκπλειστηριάζονταν από τη συγκεκριμένη τράπεζα, αφού ο Σταύρος Ψυχάρης, προηγουμένως, έχασε σε πλειστηριασμό την υπερπολυτελή βίλα του στο Πόρτο Χέλι, καθώς και ένα διαμέρισμα το Κολωνάκι, το οποίο ανήκε στη σύζυγό του.

Δυο σπίτια του Παναγιώτη Ψυχάρη, γιου του Σταύρου Ψυχάρη, βγήκαν σε πλειστηριασμό στις 3 Ιουλίου 2019, για χρέη ύψους 500.000 ευρώ, σε τράπεζα. Πρόκειται για δυο μεζονέτες που βρίσκονται στο Παλαιό Ψυχικό με τιμή πρώτης προσφοράς 829.000 και 956.000 ευρώ, καθώς και για τέσσερις θέσεις στάθμευσης εμπορικής αξίας 65.000 ευρώ.

Οι δυο μεζονέτες βρίσκονται σε πολυτελές οικοδομικό συγκρότημα, το οποίο έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 3.600 μέτρων. Είναι περίπου, 300 τετραγωνικών οι καθεμία, τα οποία εκτείνονται σε τρεις ορόφους και διαθέτουν εσωτερική σκάλα και ασανσέρ, καθώς και ημιυπαίθριους χώρους και μεγάλες βεράντες, ενώ στην αποκλειστική τους χρήση έχουν και από 100 τετραγωνικά μέτρα η μία και 200 η άλλη, από τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται.

Την ίδια μέρα σε πλειστηριασμό βγήκαν και ένα ισόγειο κατάστημα 30 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι κατά 50% στην ιδιοκτησία του και βρίσκεται στο Κολωνάκι, καθώς και ένα διαμέρισμα έκτου ορόφου, 90 τετραγωνικών μέτρων στην ίδια περιοχή. Τιμή πρώτης προσφοράς για το κατάστημα ήταν το ποσό των 61.500 ευρώ και για το διαμέρισμα το ποσό των 251.000 ευρώ.

Στις 3 Ιουλίου 2019, σε πλειστηριασμό βγήκε και ακίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα του, Σταύρου Ψυχάρη, για χρέος μόλις 30.000 ευρώ, στην ίδια τράπεζα, τη στιγμή που τα συνολικά χρέη του σε τράπεζες και δημόσιο ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους. Τιμή πρώτης προσφοράς για το διαμέρισμα το ποσό των 50.000 ευρώ.

Πριν από έναν χρόνο, η παραλιακή έπαυλη του πρώην ισχυρού ανθρώπου των ΜΜΕ, στο Πόρτο Χέλι, πουλήθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, από την ίδια τράπεζα. Η τιμή εκκίνησης ήταν 4,7 εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, πουλήθηκε για περίπου 11 εκατομμύρια. Η βίλα είχε βγει «στο σφυρί» για χρέος 2.421.253 ευρώ σε τράπεζα.

Πρόκειται για διώροφη κατοικία, έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι χτισμένη σε έκταση 26 στρεμμάτων, στη θέση Μετόχι, στο Πόρτο Χέλι. Η βίλα διαθέτει πισίνα 100 τετραγωνικών μέτρων και συνορεύει με «ιδιωτική» παραλία.

Το Μάιο του 2018 «στο σφυρί«» βγήκε διαμέρισμα 184 τετραγωνικών μέτρων, της συζύγου του Σταύρου Ψυχάρη, που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι. Το διαμέρισμα βγήκε σε πλειστηριασμό για χρέος 600.000 ευρώ στην ίδια τράπεζα και η αξία του ορίστηκε στις 478.000 ευρώ. Πωλήθηκε σε εταιρεία στην τιμή πρώτης προσφοράς του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share