Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Gov.gr Wallet: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ σε «5» - Πού χρησιμοποιούνται η ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα

Δείτε αναλυτικά

31 Ιουλίου 2022 17:57
Gov.gr Wallet: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ σε «5» - Πού χρησιμοποιούνται η ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στην εφαρμογή Gov.gr Wallet την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, έχουν από το μεσημέρι της Κυριακής, 31 Ιουλίου, και οι πολίτες που το ΑΦΜ τους τελειώνει σε «5». Ετσι προστίθενται κι εκείνοι σε όλους όσοι έχουν ΑΦΜ από 1 έως 4 και έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα τις προηγούμενες ημέρες.

Δείτε επίσης: Gov.gr Wallet: 44.000 ταυτότητες και διπλώματα «κατέβηκαν» μέσα σε λίγες ώρες – Ανά ΑΦΜ η εφαρμογή

Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας ωστόσο δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

gov wallet μητσοτάκης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Εφόσον το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για κάθε αντίστοιχη νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας. Εξαιρούνται τα διεθνή ταξίδια (εντός και εκτός Schengen).

Για την χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή: Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά) ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα.

Ποιοι και πώς θα μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητά τους

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου. Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet. Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας. Μόνο - και μόνον τότε - όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης σας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share